6 Şubat 2013 Çarşamba

%100 YERLİ ELEKTRİKLİ PİYASADA!



Özkan Derindere ve Önder Yol tarafından 2007’de kurulan Derindere Motorlu Araçlar (DMA) Toyota Corolla kasasını kullanarak oluşturduğu yüzde 100 elektrikli aracı Türkiye ’de yollara çıkardı. Yazılımı kendilerine ait DMA teknolojisi ile üretilen Toyota Corolla elektrikli araçlar Türkiye’de 120 bin TL’den satışa sunulacak. 8 saatte normal elektrik tesisatıyla şarj edilen araçlar 1 şarjla 280 km yol kat ediyor. Aracı kiralamanın maliyeti ise aylık 900 euro olacak.

DMA teknolojisi üzerinde 2008’den beri çalıştıklarını anlatan DMA Kurucu Ortağı Özkan Derindere, elektrikli araçların geleceğine inandıklarını ve Türkiye’de tip onayı belgesi aldıkları elektrikli Corolla’dan ayda 100 adet üretebildiklerini söyledi. Önümüzdeki aylarda bazı SUV, lüks ve hafif ticari araçları da elektrikli hale dönüştüreceklerini belirten Derindere, “Orta vadede hız ve hacim kazanmak için, sınırlı sayıda modele yoğunlaşacağız. Projemizin uzun vadeli hedefi ise DMA markalı ürünler üretmek ve pazarda önemli bir oyuncu olmaktır” dedi.
DMA Oortağı Önder Yol da menzili ve şarj özellikleri ile aracın rakipsiz olduğunu öne sürerek şöyle konuştu: “Bu araçlar 13 aylık test ve izin sürecinden sonra satışta. Araçlar, gerçek yol koşullarında yaklaşık 500 bin kilometrenin üzerinde test edildi. 40kWs lityum bazlı bataryaları ve 62 kW sürekli (84 kW maksimum) güç üretme kapasiteli elektrik motoruyla 225 Nm-325 Nm tork değer aralığında performans sunan DMA teknolojisini 3 yıl, 100 bin kilometre DMA garantisi ile sunuyoruz.”
DMA’nın elektrikli Corolla’larını İstanbul trafiğinde test ettik. Araç normal Corolla’dan 285 kilo ağır ancak yapılan değişikliklerle çekişi oldukça güçlü kılınmış. Elektronik beyin üniteleri ve buna ait yazılımları tamamen DMA mühendisleri tarafından geliştirilen bu araçlarda Motorlu Taşıt Vergisi de ödenmiyor. 3 yıl 100 bin km garantili elektrikli araçta batarya ömrü 8-10 yıl arasında değişiyor. Turkcell ile işbirliği yapan firma DBS (DMA Bilgilendirme Servisi) uygulamasını da araca yerleştirmiş.
Elektrikli Corolla’ları sabah şaj ederseniz 6 TL, akşam ederseniz 2 TL elektrik parası ödüyorsunuz. Şarj süresi 8 saat. Bir şarjla 280 km yol yapılıyor. Saatte ise 170 km hıza çıkabiliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder