Giresun Kalite Fındık Tanıtım Derneği ve
Giresun Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nin 2 yıl boyunca ortaklaşa
yürütmüş oldukları proje sonunda Giresun kalite fındığının anne sütüne yüzde 10
katkı sağladığı yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda kanıtlandığı açıklandı.
Araştırmayla ilgili olarak Giresun Kalite
Fındık Tanıtım Derneği Başkanı Kubilay Yaman ve projenin başında bulunan
Giresun Üniversitesi Piraziz Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd.
Doç. Dr. Ayşegül Çebi açıklamalarda bulundular.
Yeni doğum yapmış bir bayandan “Giresun
fındığını yedikten sonra sütümde bir artış hissettim” şeklinde derneklerine bir
mail geldiğini belirten Giresun Kalite Fındık Tanıtım Derneği Başkanı Kubilay
Yaman, ”İlk başta bunu fikir olarak çok düşünmedik. Ama daha sonra bunun
araştırılması gerektiğini düşünerek Giresun Üniversitesi'ndeki hocalarımızla
bunu paylaştık. Daha sonra çalışmalara başladık ve çok güzel, önemli sonuçlar
elde ettik.
Fındığın anne sütüne artırıcı etkisi ve
miktarı olarak birde içindeki besin değerini artırıcı etkisi konusunda akademik
çalışmalar yaklaşık 2 yıl süreyle yapıldı. İlk defa Giresun kalite fındıkta
anne sütünde araştırma olduğu için insan üstünde bir araştırma yapıldı. Bu
bizim için çok önemli. Besin değeri yüksek olan Giresun kalite fındığın
tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Sayın başbakanımızın da belirttiği gibi ilk 1,5
yıl anne sütü çok önemli. Bu araştırmanın sonuçlarını Sağlık Bakanlığı ile
paylaşarak geliştirilmesini istiyoruz” dedi.
"Bu çalışmayı Giresun il merkezinde Aile
Sağlığı Merkezi'ne gelen 0-6 aylık bebeği olan annelerle yaptık" diyen
Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Çebi, ”Doksan anne bu çalışmaya katıldı. Bu anneler
bebeklerini anne sütü ile besleyen annelerdi. Bir grubu 40 gram Giresun
fındığı, diğer gruba fındık ezmesi yedirdik. Diğer bir grubu da kontrol grubu
olarak belirledik. Bu çalışmanın sonucunda bir ay süreyle fındık yedi bu
anneler. Fındık yemeden önce ve yedikten sonra anne sütü miktarına bakıldı.
Aynı zamanda sütler alınarak yağ değerleri bakıldı.
Sonuçlarımıza göre fındık ve fındık
ürünleriyle beslenen annelerin sütleri kontrol grubuna göre yani fındık yemeyen
gruba göre anlamlı derecede yükselmiştir. Günde 40 gram Giresun fındığı yiyen
annelerin sütü artmıştır ve sütteki yağ oranıda yükselmiştir. Bunu bilimsel
olarak yaptığımız çalışmada kanıtlamış olduk” şeklinde konuştu.
0 yorum:
Yorum Gönder