23 Ocak 2013 Çarşamba

AVUSTRALYA'DA KAYBOLMUŞ DİL CANLANDIRILDI



Avustralya'nın sömürgeleştirilmesi sırasında, kültürel baskı altında yok olan Aborijinlere ait bir azınlık dili yeniden canlandırıldı.

Bir zamanlar Adelaide kentinde Aborijinler tarafından konuşulan Kaurna dili, Güney Avustralya'da 1860'lı yıllardan itibaren kaybolmaya başladı.
Kaurna dilini konuşan son kişi olarak görülen, Ivaritji de 1920'lerin sonlarında ölmüştü. Dili konuşan son kişinin ölümünden 80 yılı aşkın bir süre sonra, Kaurna dilinin özgün sesleri yeniden duyulmaya başladı.
Aborijinler ve yerli olmayan öğrencilere akşamları dil kursları veren Vincent "Jack" Buckskin, "Bu bireysel kimlik ve kültürel kimlikle ilgili" diyor. Buckskin, dili öğrenmenin başta oldukça zor olduğunu, İngilizce‘ye hiç benzemediğini de söylüyor.
Kaurna dilinde “Merhaba” demek için "Niimarni" sözcüğü kullanılıyor. Fakat bu sözcük, "Sen de iyi misin?" anlamına da geliyor.
Dillerinin 1800'lü yıllarda yasaklandığını belirten Buckskin, 1980'li yıllarda bir dil bilimcinin dilin canlandırılması ile ilgili doktora çalışmasına başlamasıyla birlikte gelişme kaydedildiğini de ifade ediyor.
Araştırmacılar, bu eski dili, sömürgecilik döneminde çalışmalar yürüten dini grupların derlediği belgeleri kullanarak canlandırabildi.
Dedektiflik çalışmasına benzeyen bu araştırmanın sonuca ulaşmasında, iki Almanın, Christian Teichelmann ile Clamor Schurmann'ın büyük payları var.
18 ayda kapsamlı sözlükMisyonerler, Güney Avustralya'ya vardıkları 1838'in sonraki 18 ay içinde, 2000 Kaurna sözcüğünü ve tercüme edilmiş 200 cümleyi ve ayrıca dil bilgisi kurallarını içeren bir çalışma üretmiş.

0 yorum:

Yorum Gönder