26 Aralık 2012 Çarşamba

UĞURLU'DAN MEHMET AKİF İÇİN BESTE




Piyanist Tuluyhan Uğurlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinlikleri dahilinde, Mehmet Akif için bestelediği eserini ilk kez seslendirecek. Bugün 19.30’da Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek ‘Nağmelerle Mehmet Akif’ başlıklı piyano resitalinde Uğurlu’ya vokaller Murat Toraman, Doğukan Çokşeker ve Uğur Varol eşlik edecek.

Etkinlikte ayrıca Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı Genel Başkanı Yahya Akengin ‘Bilinmeyen Yönüyle Mehmet Akif Ersoy’ konulu bir söyleşi gerçekleştirecek. Tarihin Dansı isimli grup ise Tuluyhan Uğurlu’nun piyanosu eşliğinde ‘Kurtuluş Savaşı ve İstiklal Marşı’ temalı bir gösteri sunacak.
Mehmet Akif Ersoy’un ölüm yıldönümü için düzenlenen bir başka etkinlik ise Ankara ’da gerçekleşecek. 1988 yılında, Sabah Duru yapımcılığında, Azeri besteci Vasıf Adıgüzel tarafından, Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitleri ve İstiklal Marşı şiirinden derlenerek bestelenen ‘Çanakkale Oratoryosu’ yarın saat 20.00’de Rengim Gökmen şefliğindeki Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrası tarafından ilk kez seslendirilecek. Semih Sergen’in anlatıcılığıyla sahnelenecek eserin solistleri ise Esin Talınlı, Ferda Yetişir, Şenol Talınlı ve Tuncay Kurtoğlu olacak.
Çanakkale Savaşı üzerine yapılan ilk oratoryo olan eser, ilk kez Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından Cumhuriyetin 75. yılı nedeniyle sahnelenmişti. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in ev sahipliğinde seslendirilen eser o yıldan bu yana her 25 Nisan ve 18 Mart günleri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Genelkurmay Bando ve Mızıkası tarafından seslendiriliyor. 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü’nde tekrarlanacak eser 25 Nisan 2013’te de Çanakkale’de seslendirilecek.

0 yorum:

Yorum Gönder