İngiltere'de yapılan araştırmada, 288 kişide, siyah
çikolatanın içinde yüksek, çayda az oranda bulunan teobromin molekülünün
öksürüğe karşı etkisi test edildi. Araştırmaya imza atanlardan Profesör Alyn
Morice, klinik deneyde teobrominin öksürüğe yol açan refleksi azalttığının
görüldüğünü belirtti.
Kronik öksürüğün yaklaşık 10 kişiden birini etkilediğini
belirten Morice, bazı kişilerin saatte 100 kezden fazla öksürerek kriz
yaşadıklarını, bu durumun sinema ya da tiyatroya gitmek gibi sosyal hayatın
önünde engel teşkil ettiğini ifade etti.
Reçetesiz satılan öksürük ilaçlarının çok etkili olmadığını
belirten Morice, şurupların çoğunun etkisinin, içerdiği kimyasal bileşimden
çok, ''boğazı sarma eyleminden'' kaynaklandığına dikkati çekti.
Devam eden deneylerin umut verici olduğu, 2013 sonuna kadar
klinik deneylerin söz konusu molekülün etkisini kanıtlaması halinde, teobromin
içeren ilaçların satışa sunulabileceği bildirildi.
0 yorum:
Yorum Gönder