24 Ekim 2012 Çarşamba

MALATYA'NIN 'NİTELİKLİ' FESTİVALİ

Malatya Valiliği’nin girişimiyle düzenlenen Malatya Film Festivali, üçüncü yılında alçakgönüllü ve nitelikli bir programla izleyici karşısına çıkıyor. ‘Alçakgönüllü’, zira festivalin danışmanlarından Alin Taşçıyan’ın deyişiyle “Başka festivallerde gösterilmiş iyi filmler de Malatyalılar izleyebilsin diye programa alınmış”. ‘Nitelikli’, zira festival programı Mehmet Açar, Osman Alkan, Hüseyin Hüsnü Kılıç, Alin Taşçıyan, Nazif Tunç ve Hülya Uçansu gibi deneyimli bir danışma kurulunun önerileri doğrultusunda oluşturulmuş.

Malatya Kayısı Vakfı tarafından Manas Evleri’nin ana sponsorluğunda 9-15 Kasım tarihlerinde düzenlenecek festivalin ulusal yarışma bölümünde birçoğu başka festivallerden ödüllü 10 film Kristal Kayısı için yarışıyor: ‘Şimdiki Zaman’ (Belmin Söylemez), ‘Tepenin Ardı’ (Emin Alper), ‘Zerre’ (Erdem Tepegöz), ‘Lal Gece’ (Reis Çelik), ‘Babamın Sesi’ (Orhan Eskiköy, Zeynel Doğan), ‘Ana Dilim Nerede?’ (Veli Kahraman), ‘Yük’ (Erden Kıral), ‘Devir’ ( Derviş Zaim ), ‘Ferah Feza’ (Elif Refiğ), ‘Ateşin Düştüğü Yer’ (İsmail Güneş). Yönetmen Biket İlhan başkanlığındaki ulusal jüride oyuncu Pelin Batu, yönetmen Mehmet Eryılmaz, sinema yazarı Rasih Yılmaz ve Turkuvaz Medya İletişim Müdürü Fecir Alptekin yer alırken SİYAD jürisi Sadi Çilingir, M. Kerem Sanatel ve Orhan Ünser’den oluşuyor. Festivalde en iyi filme 30 bin, yönetmene 10 bin, senaryo, kadın/erkek oyuncu ve müzik kategorilerinin birincilerine de 6’şar bin lira para ödülü verilecek.
Semih Kaplanoğlu’nun da yapımcıları arasında yer aldığı Bosnalı yönetmen Aida Begiç’in ‘Çocuklar’, başrolünde Gael Garcia Bernal’in yer aldığı ‘Hayır’, Yunanistan ’dan Angelos Abazoglu’nun yönettiği ‘Mustafa’nın Tatlı Rüyaları’, Benh Zeitlin’in yönettiği ABD yapımı ‘Düşler Diyarı’ ve İngiltere ’den John Mcllduff’un yönettiği ‘Tanrı’nın Kuzusu’ gibi filmlerin yer aldığı uluslararası yarışmanın jürisi ise İranlı kadın yönetmen Tahmineh Milani (başkan), yönetmen Suha Arraf, sinema yazarı Aruna Vasudev ve Hamburg Film Festivali direktörü Albert Wiederspiel’den oluşuyor.
Bu yıl ana teması ‘ Ortadoğu ve Barış’ olan festivalde, Ortadoğu’da yaşananları ortak kılacak hikâyelerin anlatıldığı altı film, ilk kez Malatyalılarla buluşacak. Ayrıca ‘Ortadoğu Barışına Sinemanın Katkısı’ başlıklı bir panel düzenlenecek.
Usta oyuncu Münir Özkul’a değer görülen bu yılki onur ödülü, önceki gün The Marmara Taksim’de düzenlenen basın toplantısında Özkul’un oyuncu kızı Güner Özkul’a sunulurken diğer onur ödüllerinin sahipleri Türkan Şoray , Kadir İnanır, Türker İnanoğlu ve Amerikan bağımsız sinemasının öncülerinden yönetmen John Sayles ödüllerini Malatya’da düzenlenecek törende alacak. Bu kapsamda ‘Karılar Koğuşu’, ‘Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni’, ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’, ‘Dila Hanım’, ‘Neşeli Günler’ ve ‘Hababam Sınıfı’nın yanı sıra John Sayles’ın yönettiği dört film ‘Amigo’, ‘Tatlı Dilli’, ‘Yalnız Kovboy’ ve ‘Gümüş Kent’ izleyiciyle buluşacak. Uluslararası jürinin başkanı Tahmine Milani’nin beş filmi de festival programında.
Sabah gazetesinin tema sponsorluğundaki ‘Sabah Panoraması’ bölümünde festivallerde ilgi uyandıran ‘Hunt/ Onur Savaşı’ (Thomas Vinterberg), ‘Daha İyi Bir Hayat’ (Chris Weitz), ‘Tepelerin Ardı’ (Christian Mungiu), ‘Elena’ (Andrei Zvyagintsev), ‘Barbara’ (Christian Petzold), ‘Broken’ (Rufus Norris), ‘Azrail’i Beklerken’ (Vincent Paronnaud) gibi filmler var.
‘Ustalara Saygı’ bölümünde ise Michael Haneke’nin Altın Palmiye’li son filmi ‘Aşk’, Tavianni Kardeşler’in Altın Ayı ödüllü filmi ‘Sezar Ölmeli’, Bernardo Bertolucci’nin ‘Ben ve Sen’ ile Abbas Kiarostami’nin ‘Sevmek Gibi’ filmleri yer alıyor.
Son dönem Çin sineması seçkisinde ‘Sade Bir Hayat’, ‘Lotus’ ve ‘Uçan Kılıçlar ve Ejderha Köprüsü’ filmleri yer alırken aralarında ‘Beast Paradise/ Hayvan Cenneti’ (Estelle Larrivaz), ‘Chinese Take Away/ Zoraki Misafir’ (Sebastian Borennsztein), ‘Nicostratos/ Pelikan’ın (Olivier Horlait) da yer aldığı beş film Türkiye ’de ilk kez Malatya’da prömiyer yapacak. Alanlarında yetkin görüntü yönetmeni Uğur İçbak, yazar-yönetmen senaristi Rıza Kıraç, sinema araştırmacısı Ali Can Sekmeç, sinema yazarı Mehmet Açar ile oyuncular Adnan Tönel ve Akasya Asıltürkmen’in atölye çalışmaları gerçekleştireceği festival programında Ege Görgün’ün hazırladığı ‘Cumhuriyet Döneminden 40 Sinema Dergisi’, Hınk Ajansı’nın hazırladığı ‘Eski Türk Filmlerine Yeni Afişler’ sergileri de dikkat çekiyor.
Festivalde herkes film izleyebilsin diye bilet fiyatları öğrenci 2 lira, tam 4 lira olarak belirlenmiş.
RADİKAL

0 yorum:

Yorum Gönder