5 Eylül 2012 Çarşamba

TRUVA HAZİNESİ ‘EVİ’NE DÖNDÜ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 1873’te kazı çalışmaları sırasında çalınarak Yunanistan’ın başkenti Atina’ya kaçırılan Troya kökenli 24 parça altın eserin, 1 Eylül’de ABD’deki Pennsylvania Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi’nden (Penn Müzesi) Türkiye’ye getirildiğini açıkladı. Günay, “Bir kazı başkanı ya da bir kültür bakanını dünyada en çok bu tür bir olay sevindirebilir. Bana dokunsalar ağlarım herhalde” dedi.

Günay, ayrıca Osmanlı’nın bu eserleri 1874’te yargıya taşıdığını, Atina’da görülen mahkemenin Osmanlı’nın aleyhine sonuçlandığını hatırlatarak, “Böylece tarihsel bir davayı da sonlandırmış oluyoruz” diye konuştu. Günay, Troya’yı keşfeden Alman arkeolog Schliemann’ın 1873’te yürüttüğü kazılarda çalınarak, Atina’ya kaçırılan ve Troya’nın 2. dönemine (M.Ö.3 bin yılı) tarihlenen küpe, kolye, diadem (alınlık), bilezik ve pendanttan oluşan 24 parça altın ve elektrum karışımı takıyı, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde gerçekleştirdiği toplantıda basına gösterdi.  2009 yılından beri eserlerin izinin sürüldüğünü belirten Günay “Bir kazı başkanı ya da bir kültür bakanını dünyada en çok bu tür bir olay sevindirebilir. Bana dokunsalar ağlarım herhalde” dedi.
Yakında Bulgaristan’dan da çok sayıda eser getirileceğini söyleyen Günay “Eserleri ben gidip Bulgaristan’ın Kültür Bakanı’ndan bizzat kendim alacağım. Seve seve, koşarak Bulgaristan’a gideceğim. Böylece yabancı ülkelerden ülkemize getirilen eserlerin sayısı 4 binin üzerine çıkmış olacak.
Bu gayretimiz UNESCO çapında da dikkate alınıyor. Kasım ayında Gaziantep’te uluslararası bir toplantı gerçekleştirilecek. Bizde de haksız biçimde alınmış bir şey varsa bizde zamanı geldiğinde iade etmeye hazırız” diye konuştu.
MİLLİYET

0 yorum:

Yorum Gönder