18 Eylül 2012 Salı

ALZHEİMER'LI HASTALARA ÖZEL ANILAR YOLU

İngiltere ’de Grove Care adlı bir bakımevi, Alzheimer hastaları ve hafıza problemi yaşayan diğer sakinleri için Memory Lane (Anılar Yolu) adını verdiği bir sokak inşa etti. Bir pub ve manavın da bulunduğu sokağı gezen bakımevi sakinlerinin, tanıdık dekorlar arasında rahat edebilmeleri ve hafızalarının bu şekilde geliştirilebilmesi amaçlanıyor.

Anılar Yolu’nda bir pub, antika eşyalarla dolu bir kafe ve manav bulunuyor. Ayrıca duvarlarda hazır yemek markası Oxo’nun reklamları, masalarda yemek karnelerine kadar tüm 50’ler ruhu yansıtılmış. Yolun yapımı esnasında mimarlar, 50’lerde çekilmiş fotoğrafları incelemiş. Daha sonra projede çalışan bir grup, eşya bağışlanan dükkanları ile internetteki açık artırma sitelerini gezerek, binaların içine konulabilecek objeler toplamış. Oxo, Bisto ve Wall’s gibi markaların reklam posterlerinin yanında, otantik bir telefon kabini ve posta kutusu da bulmuşlar.
Merkezdeki sakinler buraya gelip o dönemin gazeteleriyle dergilerini okuyabiliyor. White Hart pub adlı birahanede, tütün tenekeleri, eskimiş bira altlıkları ve eski tarz tabureler bile bulunuyor. Pastanede yeni yapılmış pastaları filan yiyebiliyorlar. Pastanede eski usül tartı ve ölçüm aletleri bile var.
Grove Care bakım evinin sahibi 38 yaşındaki Christopher Taylor, şirketinin Blossom Fields ve The Grove adlı iki bakım evinin arasına bu yolu inşa etmeye karar verdiğini anlatıyor. Bristol’deki şirketin 80 sakini var. Kendilerini daha rahat hissetmeleri için oluşturulan sokak sayesinde, bakımevi sakinlerinin geçmişlerini hatırlayabileceklerini umuyor.
Taylor, “Hafıza kaybı olan fakat gezebilen sakinlerimiz için bu yol özellikle çok iyi oldu. Pub’ı ya da posta ofisini ziyaret edebiliyorlar ve böylece çıktıkları yürüyüşlerin bir amacı oluyor. Yürüyüş esnasında etraftaki hatıraları inceliyorlar ve çalışanlarımız bu sırada onlarla bir sohbet başlatıyor.”
Sosyal psikoloji uzmanı Alex Haslam, “Hafızayı bu oranda geliştirebileceğimiz bir ilacımız olsaydı, bir hayli para kazanabilirdik. Fakat burada grup arasındaki etkileşim, zaten ilaç görevi görüyor. Bana göre kendimizi değerli hissetmemiz, akranlarımızın onayıyla mümkün oluyor. Grup bize yaşamamız ve etkileşim kurmamız için bir sebep sunuyor” diyor.
RADİKAL

0 yorum:

Yorum Gönder