13 Ağustos 2012 Pazartesi

DENİZLİ'DE BİN 500 YILLIK SİKKELER BULUNDU

Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen sikkelerle ilgili, "Sikkelerin yatırım amaçlı saklandığını ancak unutularak bugüne kadar geldiğini tahmin ediyoruz" dedi.

Denizli’nin antik Laodikya kentinde kazı çalışmaları sürüyor. Eski Roma İmparatorluğu’nun en önemli şehirlerinden biri olan Laodikya’da hızla süren kazı çalışmalarında ilginç bulgulara rastlanıyor. Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Celal Şimşek başkanlığında süren kazı çalışmalarında son olarak, 6. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen 10 adet bronz sikke bulundu. 1'inci Justinianus ile 2'nci Justinus ile M.S. 527 ile 578 tarihleri baskılı olduğu belirtilen bronz sikkeler koruma altına alınırken, tarihi antik kentte kazı çalışmalarının sürdüğü belirtildi.
Kazı Başkanı Prof.Dr. Celal Şimşek, bu sene Laodikya’nın kalbinde çalıştıklarını belirterek, “Şu anda çalıştığımız alan 265x130 metrelik bir kutsal alan. Biz burada bu alanı kuzey güney bölümünü bölen bir duvar ortaya çıkardık. Bu duvar M.S. 4. yüzyıla ait. Bu duvarın içinde özellikle küçük bir niş şeklindeki bir kesecikte 10 adet saklanan sikke bulduk. Bu sikkeler, M.S. 6. yüzyılın ortalarına, 2. Justin dönemlerine ait. İnsan antik dönemde de insan, günümüzde de insan. Büyük ihtimalle o sikkeler bilinerek oraya konulmuş ve yatırım amaçlı konulmuş. Ya da gelecekteki zor günler için saklanmış. Ama kişi ya ölmüş, ya da başına bir şey gelmiş ki, bu paraların konduğu yer unutulmuş. Biz de kazı heyeti olarak bin 500 yıl sonra saklandığı yerde bulduk. 4. yüzyıldan 6. yüzyıla kadar yaşam süreci bakımından, hem de bu alanın tarihlendirilmesi bakımından bizim için çok önem taşıyor” dedi.
HABER X

0 yorum:

Yorum Gönder