17 Ağustos 2012 Cuma

5 MİLYON CEVİZ FİDANI TOPRAKLA BULUŞACAK

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından başlatılan Ceviz Eylem Planı kapsamında, 2016'ya kadar 5 milyon ceviz fidanı dikilecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, cevizin gen merkezi ve anavatanı ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin üretimde istenilen seviyede bulunmadığına işaret edildi. Türkiye'nin geçmişte ceviz varlığıyla dünyada söz sahibi bir ülke konumunda bulunduğu anımsatılan açıklamada, bugünkü üretimin ise iç tüketimi karşılayamadığı belirtildi.
Yıllık tüketimin yaklaşık yüzde 60'ının ithal edildiği kaydedilen açıklamada, Bakan Eroğlu'nun 29 Haziran 2012 Cuma günü Kırşehir'de başlattığı ''Ceviz Eylem Planı'' ile Türkiye'nin ceviz ithalatı yapmaya ihtiyacı kalmayacağı bildirildi.
Uygulamanın yoğun olarak sonbahar döneminde gerçekleştirileceği, proje kapsamında 2016'ya kadar yaklaşık 5 milyon ceviz fidanı dikileceği ifade edildi.
Projenin meyve üretiminin artırılmasının yanı sıra Türkiye'de ilk defa kerestelik ceviz üretimine yönelik ceviz ormanları tesis edilmesini de sağlayacağı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Temel hedefi, orman köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın hayat standartlarının yükseltilmesi olan proje çerçevesinde ceviz fidanlarının büyük bölümü bozuk orman alanlarına dikilecek. Bozuk orman alanları, köy tüzel kişiliklerine ve vatandaşlarımıza 120 yıllığına kiralanacak. Hazineye ait olup da ceviz, badem gibi gelir getirici türlerle ağaçlandırılmak istenilen yerler de vatandaşlarımızın istifadesine sunulabilecek.''
CUMHURİYET – AA

0 yorum:

Yorum Gönder