Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, dünyanın birçok ülkesinde üretilen, önemi ve yaygınlığı gün geçtikçe artan, uluslararası ticarette yeri olan karabuğday, tanıtımı, yetiştiriciliği, kullanım alanları ve bitkinin Türkiye tarımına kazandırılması için "Karabuğdayla Sağlıklı Yaşama Merhaba" sloganıyla çeşitli çalışmalar yürütüldüğü kaydedildi. Bu kapsamda, Bahri Dağdaş Enstitüsü'nün koordinatörlüğünde, 100 kişiye 6 gün boyunca teorik ve uygulamalı eğitim verildiği belirtildi.
Açıklamada, Türkiye'de karabuğday ıslah çalışmaları ilk olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde başlatıldığı belirtilerek "Islah çalışmaları kapsamında, gluten içermemesi nedeniyle başta çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebileceği iki adet karabuğday çeşit adayının bugün itibariyle üretim izni alındı. 3-3.5 ayda yetişmesi nedeniyle çiftçilerin ikinci bir alternatif ürün olarak da ekebilecekleri karabuğdayla ilgili 14 Haziran 2012 tarihinde de, Konya'da bulunan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde saat 11.00'de "Tarla Günü" düzenlenecek" denildi.
0 yorum:
Yorum Gönder