Yıllardır farmakologların ilgisini çeken kızılcığın reçel, marmelat ve meyve suyu sanayisinde önemli bir hammadde konumunda olduğunu ve insan sağlığı açısından da çok önemli bir etkiye sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Turan Karadeniz, kızılcığın C vitamini açısından portakaldan 3 kat daha güçlü olduğuna dikkat çekti.
Karadeniz, kızılcığın insan sağlığına katkılarını şöyle özetledi: “Kurutulmuş meyvesi çay olarak demlendiğinde ishal kesici etkisi vardır. Hoşafı ağız içi yaraları iyi gelmektedir. Karaciğer zafiyetine, kalın bağırsak iltihaplarına kızılcık şifalı gelmektedir. Kızılcık yaprağı toz haline getirilerek iltihaplı yaralara sürüldüğünde şifa etkisi görülür. Gövde ve dal kabukları ateş düşürücü olarak etkili olmaktadır. Kızılcık meyvesi kaynatılıp balla tatlandırılırsa karaciğer hararetini, bağırsak gazlarını giderir. Kızılcık meyvesi veya şırası safrayı temizler, mideye kuvvet verir, sıtmaya iyi gelir. Kızılcık giren eve doktor girmez” diye konuştu.
0 yorum:
Yorum Gönder