TED İstanbul Koleji Lise 3. sınıf öğrencisi Korhan Özgün'ün yarışmada sorulan 'Bin euronun altında bir fiyata tüm DNA'nızın sekanslanmasını ister miydiniz?' sorusuna karşılık yazdığı makale, dünyanın en ünlü genetikçilerinin bulunduğu jüride büyük etki yarattı.
Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayfun Özçelik; James D. Watson ve Francis Crick'in 28 Şubat 1953'te DNA'nın ikili sarmal yapısını keşfederek Nobel tıp ödülüne layık görüldüğünü ve keşfin makalesinin 25 Nisan tarihli Nature dergisinde yayımlandığını belirterek bu nedenle 2003 yılından bu yana haftanın dünya genelinde DNA Day olarak isimlendirildiğini açıkladı.
Amerika ve Avrupa Genetik Toplulukları'nın 2008'den itibaren lise öğrencileri arasında düzenlediği 'DNA Yarışması'nın sonuçlarını da 25 Nisan'da açıkladığını bildiren Özçelik, bu yılki yarışmada Türk öğrenci Korhan Özgün'ün dünya ikinciliğine layık görüldüğünü aktardı.
Binlerce öğrencinin katıldığı yarışmada öğrencilere 'epigenetikle ilgili düşünceleriniz nedir?' ve 'bin euronun altında bir fiyata tüm DNA'nızın sekanslanmasını ister miydiniz?' sorularına karşılık makale yazmalarının istendiğini anlatan Özçelik, şunları söyledi:
"Avrupa liselerinden 14-18 yaş gurubu binlerce öğrencinin katıldığı yarışmaya Türkiye'den de 20 kişi katıldı. Korhan Özgün, yarışmanın dünya ikinciliğine seçildi. Avrupa'nın en zeki öğrencilerinin katıldığı bir yarışma bu. Özgün'ün başarısı çok önemli. Gelecekte genetikle ilgili bir bölümü seçerse dünyanın en iyi üniversiteleri yalnız bu dereceyi elde ettiği için bu Türk öğrencinin peşinde olacaktır.''
Korhan Özgün'ün makalesinde, DNA dizisinin yapılması halinde karşılaşabileceği olumsuzlukları sıraladı. Genetik haritanın yanlış okunmasıyla ve risk faktörlerini önceden bilmesiyle sürekli tedirginlik yaşayabileceğine işaret eden Özgün, ''Ömrüm kısaysa bunu bilmek isterdim. Ölmeden önce yapmak istediğim çok uzun bir liste var'' ifadelerini kullandı.
0 yorum:
Yorum Gönder