19 Mart 2012 Pazartesi

DÜNYANIN EN İYİ 100 ÜNİVERSİTESİ

Dünyanın en iyi 100 üniversitesi listesinde zirveyi Harvard ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü paylaşıyor. Listenin genelinde Amerikan Üniversitelerinin hakimiyeti dikkat çekiyor.


İngiltere'de Cambridge ve Oxford üniversiteleri listede ilk ona girse de listeye giren başka hiç bir İngiliz üniversitesi yok.

En iyi üniversite listesi 17,000 akademisyenin görüşleri doğrultusunda hazırlandı.

Dünyanın her yerinden akademisyenlerin görüşleriyle hazırlanan listede amaç yüksek öğretimde en kaliteli üniversitelerin sayılarını verebilmek.

Listenin ilk beşinde Boston merkezli iki üniversite var. Bunlardan Hardvard birinci ve MIT kısa adıyla da bilinen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ikinci sırada bulunuyor.

Cambridge İngiltere'nin en iyi üniversitesi olarak üçüncü sırada. Cambridge Üniversitesini, ABD'den Stanford ve California Üniversitesi takip ediyor.

Listede İngiliz üniversitelerinin düşüşte , Uzak Doğu üniversitelerinin ise yükselişte olması dikkat çekiyor. Çin, Japonya, Singapur ve Güney Kore üniversiteleri listede daha yoğun yer alıyor.

Düşük nüfusuna oranla en iyi 100 üniversite listesinde İsviçre'nin üç üniversitesinin bulunması, İsviçre üniversitelerinin kalitesini vurguluyor.

En iyi 100 üniversite listesinin resmi bir geçerliliği yok. Ancak yüksek öğretimin globalleştiği günümüzde listeye girebilmek üniversitelerin prestijleri açısından çok büyük bir avantaj.

Yapılan bilimsel araştırmaların yüksek teknoloji ürünlerinin yaratılmasına ışık tutması, bilgi merkezlerinin ekonomik ve politik önemlerini artırıyor.

Listede bulunan Stanford, Harvard ve Oxford üniversitelerinin, global dev markaların oluşumunu desteklediği görülüyor.

Kaliforniya eyaletinde, ilk ona giren üç üniversite bulunuyor. Bu üniversitelerin Kaliforniya'daki dijital endüstirilerin işleyişlerine yardımcı olduğu biliniyor.

Kaliforniya'nın Silikon Vadisi ve Boston'daki araştırma merkezleriyle yarışmak isteyen New York eyaleti, bölgede bilim kampüsü açmayı planlıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder