15 Eylül 2011 Perşembe

YAVRU CARETTALAR DENİZLE BULUŞUYOR

Türkiye'de caretta carettaların üç önemli üreme alanlarından biri olan Patara Plajı'nda yumurtadan çıkan yavrular denize koşuyor. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Hacettepe Üniversitesinin birlikte yürüttüğü Carettaları İzleme Projesi kapsamında, Patara Plajı'nda bu üreme döneminde 101 caretta yuvası tesbit edildi. 18 kilometre uzunluğundaki plajda bulunan caretta yuvalarından 1700 tanesinin çıkışı tespit edildi. 41 yuvadan çıkan 1700 caretta yavrusunun 1500'ü sağlıklı bir biçimde Akdeniz'in mavi suları ile buluştu.


Proje Sorumlusu Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Onur Türkecan, aldıkları tüm önlemlere rağmen 35 yuvanın köpek ve tilkiler tarafından tahrip edildiğini söyledi. Türkecan, ''Şu anda çıkış gerçekleşmeyen 17 yuvamız kaldı. Bu yuvalardan çıkışlar eylül ayı sonuna kadar tamamlanacak. Yaklaşık 500-600 civarında daha yavru carettanın denizle buluşmasını bekliyoruz'' dedi.

Patara'da toplam iki binin üstünde yavru carettanın denizle buluşmasını beklediklerini belirten Türkecan, ''Bu yavruların en fazla üç tanesinin ana caretta olarak yaşama devam etmesini bekliyoruz. Çünkü denize ulaşan bin yavrudan biri ana caretta olarak yaşama devam ediyor'' diye konuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder