30 Eylül 2011 Cuma

'ALTERNATİF NOBEL' ONUR ÖDÜLÜ, ÇİNLİ ÇEVRECİNİN OLDU

Alternatif Nobel olarak anılan Right Livelihood (Doğru Yaşam) ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl da çevre ve insan hakları konusunda çalışanlar ödüllendirildi. Onur ödülü, güneş enerjisi üzerine çalışan Çin’den Huang Ming’e gitti.

Huang Ming, güneş enerjisinden yararlanarak, çok geniş bir bölgenin ısınmasını sağlayan dünyaya örnek çalışmasıyla ödüle layık görüldü.

Ödülü kazanan Huang Ming, güneş enerjisinin, çevre kirliliği yaratan fosil ve nükleer enerjinin yerini alabileceğini ve dünyanın sera etkisinden kurtulabileceğini savundu.

50’şer bin euro’luk para ödülleri için de tarımla uğraşanların haklarını koruyan Grain adlı uluslararası organizasyonla, Çad’da diktatörlük döneminde madur olanların haklarını arayan Jacqueline Moudeina, ve geliştirdiği doğum yöntemleriyle "Dünyanın en ünlü ebesi" olarak tanınan Amerikalı Ian May Gaskin seçildi.

Güneş enerjisiyle geniş bir bölgenin ısınma ihtiyacının karşılanmasını sağlayan Huang Ming’in çalışmaları sayesinde Çin Parlamentosu 2005 yılında yenilenebilir enerji yasasını kabul etti.

Çevre kirliliği yaratan enerji kaynaklarına karşı kendisini yenilenebilir enerji üzerine çalışmalara adayan Huang Ming, vizyonunu Martin Luther King’in ünlü sözleriyle açıklıyor.

"I have a dream – Bir rüyam var" diyen Huang Ming, birgün bütün insanların gelecek nesillere mavi gökyüzü ve beyaz bulutlar bırakabilmek için yenilenebilir enerji kulanmaya başlayacakları hayaliyle çalışıyor.

Grain hareketi son yıllarda gıda üretimi konusunda uyarıcı çalışmalarıyla dikkati çekiyor.

Uluslarüstü finans şirketlerinin ve bazı devletlerin, gelişmekte olan ülkelerin topraklarını satın alarak tarım üğretimine başladıklarını belgeleyen ve dünya kamuoyunu aydınlatan Grain Hareketi, işaretleri görülmeye başlayan gıda sıkıntısına dikkat çekiyor.

Çad’da diktatörlük döneminde kaybolanların izlerini süren ve mağdur olanların haklarını arayan Jacqueline Moudeina bir hukukçu.

Diktatörlük döneminde kocasının ülkeyi terk etmek zorunda kalması nedeniyle 13 yıl yalnız yaşayan Jacqueline Moudeina, jürinin ifadesiyle diktatörlük döneminde mağdur olanların hakları için yılmadan, yorulmadan, hukuk savaşı veriyor ve kendisine yönelik tehlikeleri göze alarak Afrika’da insan hakları bilincinin gelişmesi için çalışıyor.

Yaşamını ve bilgisini kadınların sağlıklı doğum yöntemlerine adayan Amerikalı Ian May Gaskin, "Dünyanın en ünlü ebesi" olarak tanınıyor.

Kadınların ve çocukların doğum sırasında ve doğumdan sonra fiziki ve ruhi sağlıklarını dikkate alan yöntemler uygulayan Ian May Gaskin’in kocası Stephen Gaskin de, 1980’de ilk Alternatif Nobel Ödülü’nü kazananlardan biri.

Stephen Gaskin’in kurucusu olduğu Plenty International, insan sağlığı konusunda özellikle az gelişmiş ülkelerde yardım amaçlı çalışmalar yapıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder