BM tarafından düzenlenen “Kadının Global Değer Zincirine Katılımı için İş ve Gelişim Örnekleri Toplantısı”ndaki konuşmasının ardından, Güler Sabancı, Sabancı Holding adına bildiriyi imzalayarak Birleşmiş Milletler Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlendirilmesi Birimi Yöneticisi ve Şili eski Devlet Başkanı Michelle Bachelet’e teslim etti. Güler Sabancı, “Biz Sabancı olarak Kadınların Güçlendirilmesi İlkeleri Bildirisi’ni imzalayarak, iş yerindeki kadın-erkek eşitliği konusuna olan güçlü desteğimizi ortaya koyduk. Bunu yapan ilk Türk şirketi biziz ve bizi birçok şirketin takip etmesini de bekliyoruz. Bu konunun en büyük savunucusu olmaya da devam edeceğiz” diye konuştu. BM Kadın Ajansı ve BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (Global Compact) ortak çalışmaları sonucu tasarlanan Kadını Güçlendirme İlkeleri, bir yıl boyunca uluslararası, çok katılımlı bir danışma sürecinde geliştirilmiş ve 2010 Dünya Kadınlar Günü’nde açıklandı. Bildiriyi, şu ana kadar, tüm dünyada 180’i aşkın şirket üst yöneticisi imzaladı.
Güler Sabancı, bildiriyi imzalamadan önce yaptığı konuşmada ise şu görüşleri dile getirdi: “Kadın-erkek eşitliği ve kadınların konumunun güçlendirilmesi konuları, Birleşmiş Milletlerin Milenyum Hedefleri’nin geliştirilmesi ve gerçekleştirilmesinin temelinde yatan iki çok önemli konu. Ne kadar fazla yol kat edilmiş olursa olsun, dünyadaki en fakir insanların 10’undan 6’sı hâlâ kadınlar ve kızlar. Dünya parlamenterlerinin içindeki kadın oranı yüzde 16’dan bile az. Okula gönderilmeyen çocukların üçte ikisi kız. Hem savaş zamanında hem de evlerde kapalı kapılar ardında, kadınlar sistematik bir şekilde şiddete maruz kalıyorlar.”
Sabancı, dünyadaki işlerin yüzde 66’sı kadınlar tarafından görüldüğünü, buna karşın kadınların dünyadaki toplam gelirin ancak yüzde 10’una ve dünyadaki mal varlığının ise sadece 1’ine sahip olduklarını vurgulayarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yani, dünyadaki işlerin yüzde 34’ü erkekler tarafından görülüyor, ama erkekler dünyadaki toplam gelirin yüzde 90’ına ve toplam servetin yüzde 99’una sahip. Bu durum, Türkiye’de de daha iyi değil. Türkiye’deki kadınların yüzde 12’si okur-yazar değil. Eğitim gören 100 kadından sadece 2’si yüksek öğrenim görüyor. Lise ve daha üstü eğitimli 15-24 yaş grubunda bulunan kadınların yüzde 40’ı işsiz. Kadınların işgücüne katılım oranıysa yüzde 27.”
0 yorum:
Yorum Gönder