Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde yaklaşık 30 bin dönüm alanı kaplayan yaban hayatı geliştirme sahası Balıkdamı, yaklaşık 240 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
Bu bölgenin birinci bölümü asıl Balıkdamı olarak bilenen ve geniş sazlıklardan, çamur düzlüklerden ve mevsimsel gölcüklerden oluşuyor. İkinci bölüm de Ahiler ve Kurtşeyh köyleri arasında yer alan bataklık ve çayırları barındırıyor.
Sakarya Nehri'nin bölgede yaptığı su taşkınlarından oluşan Balımdamı, pek çok canlı için yaşam ortamı sağlıyor. Balıkdamı'ndan su, bölgeye adını veren balıklar ile diğer pek çok canlı türü ile kuşlara da hayat veriyor. Bölge, pek çok kuş türü için konaklama, beslenme ve üreme olanağı sağlıyor.
Anadolu'nun üzerinden göç eden yaklaşık 240 kuş türü için konaklama bölgesi olan Balıkdamı, bazı kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor. Balıkdamı, kuşlar için sadece konaklama değil, üreme alanı görevi de yapıyor. Bölgede, küçük kerkenez, turna, saz delicesi, çayır delicesi, balaban, alaca balıkçıl, gece balıkçılı ve küçük ak balıkçıl gibi kuşlar ürüyebiliyor.
Sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle 1981 yılında doğal sit alana ilan edilen bölge, 1994 yılında yaban hayatı koruma sahası, 2005'te de yaban hayatı geliştirme sahası statüsünü getirildi.
0 yorum:
Yorum Gönder