16 Mayıs 2011 Pazartesi

MAVİ AT HEP KOŞSUN

Onlar Türkiye’nin şizofren çocukları. Kimi ailesi tarafından dışlandı, kimi burslu kazandığı üniversiteden hastalığı yüzünden ayrıldı, kimi sırf ‘deli’ diye bakan gözlerden kaçmak için evden dışarıya çıkmadı. Volga, Zübeyir, Şeyma, Göktürk, Ebru, Ayten, Sefa ve diğerleri...

Hepsini hayata bağlayan ortak noktaysa 2 yıldır canla başla çalıştıkları Mavi At Kafe. Ankara Beşevler’de Şizofreni Dernekleri Federasyonu Başkanı Psikiyatr Doç. Dr. Haldun Soygür’ün çabalarıyla açılan kafe Türkiye’de bir ilk oldu. Mutfaktan servise, temizlikten organizasyona şizofren hastalara iş imkânı sağlayan kafenin 3 çalışanı özel sektörde iş bularak çalışmaya başladı bile. Ancak kısa sürede inanılmazı gerçekleştiren Mavi At Kafe, şimdilerde ekonomik zorluklarla boğuşuyor.

Ankara Şizofreni Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve kafe işletmecisi Meral Taşkent “Oğlumda bir şizofren ve kafede çalışıyor. Personele aylardır 5 kuruş para veremiyoruz. Ekonomik sorunlarla boğuşuyoruz ama mücadeleden de asla vazgeçmeyeceğiz. Onların gözlerindeki parıltıyı görünce burası mutlaka yaşamalı diyorum. Çünkü ‘Mavi At’ sıradan bir işletme değil, çalı şanlar için bir rehabilitasyon merkezi, aileler içinse bir okul” dedi.

Toplumdaki şifozrenlerin sorunlarına dikkat çekmek için, 17 Mayıs’ta Ankara’dan yola çıkarak İstanbul’a gelecek şizofreni konvoyu ‘Gelecek İçin Geçmişle Yürüyoruz’ sloganıyla, tarihteki en önemli psikolojik sağaltım merkezi Süleymaniye Külliyesi’nde buluşacak. Şizofreni hastaları, hekim, hemşire, sağlık görevlisi, tıp öğrencileri ve gönüllüler bir ‘Ruh Sağlığı Yasası’nın çıkmasına yönelik taleplerini de dile getirecek.

Gerçekten de başka bir yer Mavi At Kafe. Yaşları 25 ile 45 arasında değişen, 18 şizofrenin kendi hikâyelerini yeniden yazdığı, küllerinden doğduğu yer. Toplumda şizofrenlere olan önyargıyı kırmak ve hastaları rehabilite ederek, birey olmalarını sağlamak amacıyla kurulan işletme, kısa sürede büyük iş başarmış. Mahalle sakinleri başta karşı çıksa da hal hatır sormadan geçmez olmuş kapıdan.

Başlangıçta bir ilaç firmasının sponsorluğunda açılan kafe, bir süre kendi yağıyla kavrulsa da, şimdilerde ekonomik zorluklarla boğuşuyor. Doç. Dr. Haldun Soygür “Mavi At’ın yaşaması hatta Mavi Atların çoğalması için daha fazla destek gerekli” diyor.

0 yorum:

Yorum Gönder