31 Mayıs 2011 Salı

ESKİŞEHİR ARKEOLOJİ MÜZESİ ZİYARETE AÇILDI

Eskişehir'de 10 yıl önce bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle ziyarete ve bilimsel çalışmalara kapatılan Eskişehir Arkeoloji Müzesi, Eti Şirketler Grubu'nun sponsorluğunda yeniden yapılarak ziyarete açıldı.

Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi Müdürü Dursun Çağlar,Eti Şirketler Grubu tarafından yapılan müzenin 28 Mayıs'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldığını kaydetti.

Müzenin, özel sektör tarafından hayata geçirilen ilk müze olduğunu ifade eden Çağlar, şöyle konuştu:

''Toplam 3 bloktan oluşan müzenin 4 bin metrekarelik kullanım alanı bulunmaktadır. Müzede laboratuvar, fotoğrafhane, kafeterya, çocuk müzesi, kütüphane gibi bölümler var. Müzenin bahçe kısmında kültür varlıklarını sergiliyoruz. Teşhir, sergi ve konferans salonları var. Çok amaçlı salonumuz da bulunuyor. Müzedeki yaklaşık 22 bin eserden 2 binini sergiliyoruz. Müzenin, yaşayan, çağdaş bir müze olması için çalıştık. Müze, devlet dairesi gibi 17.00'de kapanmayacak. Yaz aylarında 23.00'a kadar açık olacak. Bahçede kafe olacak. Müzede, isteyen sergi açabilecek, toplantı yapabilecek. Bahçede eserlerin arasında içeceği çayla günün yorgunluğunu, stresini atabilecek. Çocukların ve gençlerin tarihe ilgi duymasını istiyoruz.

Öğrencileri müzeye çekmek için projeler geliştireceğiz. Öğrencilerde tarih merakı uyandırmak istiyoruz. Öğrenciler müzede ders çalışabilir, doğum günlerini kutlayabilir.Müzeyi vatandaşların buluşma noktası yapacağız. Sergi açmak isteyenlere salon vereceğiz. Burası sıkıcı, ne sergilendiği belli olmayan bir müze olmayacak. Türkiye'nin ilk modern arkeoloji müzesi konseptini burada uygulayacağız. Müzemiz, tüm müzelere örnek olacak.''

Çağlar, müzede, tarihi çağlardaki günlük yaşamın canlandırıldığı bölümlerin olduğunu belirterek, dijital aktivitelerle ziyaretçilere hoş vakit geçirmeyi amaçladıklarını bildirdi.

Müzeyi ziyaret edenlerin Frig savaş arabası simulatörü ile at üstünde Frig vadisi turu yapabileceğini ifade eden Çağlar, tarih meraklılarının, dokunmatik ekranlarda sikke, mühür ve yüzük gibi küçük objelerin 3 boyutlu holografik görüntüsünü izleme imkanı bulduğunu kaydetti.

Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi'nde Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini kapsayan yaklaşık 22 bin 500 taşınır kültür varlığı bulunuyor.

Mermer heykel ve heykelcikler, mimari parçalar, steller, pişmiş toprak günlük kullanım kapları, idoller, cam kaplar ve boncuklar, metal kap ve silahlar, takılar ve sikkeler sergileniyor.

0 yorum:

Yorum Gönder