27 Mayıs 2011 Cuma

AFYON CAZ, 11'İNCİ YAŞINI KUTLUYOR

Afyonkarahisar Caz Festivali, bu yıl 1-7 Haziran tarihleri arasında 11’inci kez düzenleniyor. Festivalin açılışını Prag ve Afyon şehirleri arasındaki altı yıllık müzikal dostluk çerçevesinde yine Çek Cumhuriyeti’nden müzisyenler yapacak. Açılışta Prag’lı genç caz şarkıcısı Teresa Rajnincova’ya Prag cazının deneyimli isimlerinden oluşan Groove Inn eşlik edecek. Güçlü bir groove duygusuyla çalan topluluk, müziğini ‘inleyen soul’, ‘delici blues’ sözleriyle tanımlıyor.
Afro-Küba müziği yapan Los Numberos Trio’nun yanı sıra Prag’dan gelecek bir başka topluluk da jazz-barocks adı verilen kendi stilinde önemli işlere imza atan Ostas. Caz, rock ve klasik müziği harmanlayan topluluk, Slavik ezgilere de yer vererek müziğin köklerine iniyor.

Kültür Bakanlığı’nın desteği ve Afyon Anemon Oteli’nin sponsorluğunda düzenlenen festival, bu yıl ayrıca Çek Cumhuriyeti’nin en önemli caz fotoğrafçısı kabul edilen Patrick Marek’i de ağırlayacak. Marek, hem okul söyleşilerine katılacak hem de festivali fotoğraflayacak. Festivalde ayrıca, Türk cazının yaşayan efsanelerinden piyanist, besteci Emin Fındıkoğlu kendi adını taşıyan üçlüsüyle sahneye çıkacak.

Türkiye’deki en önemli akordeon ustalarından Aydın Yavaş, Rus piyanist Alexander Mekaev’in de yer aldığı Grup Evrensel ile festivale konuk olacak. Özgür Bakır’ın kurduğu Koyu Beyaz ve akustik tınıları gelişmiş müzik teknolojisiyle birleştiren, usta cazcılardan Yahya Dai ve beşlisi de festivalde sahneye çıkacak isimlerden.

Bu yıl ilk kez Anemon Otel’de ‘jazz bunch’ın düzenleneceği festivalin geleneksel okul söyleşilerine ise oyuncular Salih Kalyon, Gülsen Tunce, Deniz Özerman, çocuk edebiyatının önemli ismi Yalvaç Ural, TRT Radyo 3’ün efsane programcılarından Erhan Konuk, genç kuşağın yetenekli ressamlarından Ansen Atilla ve Ekin Saçlıoğlu, yazar Bilgin Adalı, Süleyman Bulut ve yönetmen Engin Ayça gibi isimler katılacak.

Aykut Uslutekin’ın caz fotoğrafları, Latif Demirci’nin müzik karikatürlerinin sergileneceği festival kapsamında büyük caz ustalarının tercih ettiği Türk zillerinin hikayesini anlatan Lütfi Özarslan’ın ‘Ziller’ isimli belgeseli de seyirciyle buluşacak.

0 yorum:

Yorum Gönder