Gerekli izne sahip diyaliz merkezleri tarafından, eğitim verilen ve bunu uygulayabileceği belgelenen hastaların evinde hemodiyaliz yapılabilecek.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun tarafından yayınlanan genelgeyle evde diyaliz hizmetleri ile ilgili yeni bir düzenleme yapıldı.
Genelgede, ev hemodiyalizi uygulamasının, buna izin verilen diyaliz merkezleri tarafından, eğitim verilmiş ve ev hemodiyalizini uygulayabileceği belgelenmiş hasta ve/veya yardımcısı tarafından, hastanın evinde gerçekleştirilebilecek. Genelgeye göre, ev hemodiyalizi şu esaslara göre yapılacak:
''Merkezler, hastanın talebi üzerine ve tıbbi kontrollerini de yapmak kaydıyla hastanın evinde diyaliz uygulaması yapabilecek. Merkezler, ev hemodiyalizi uygulanacak her hasta için Diyaliz Merkezleri Başvuru Değerlendirme Komisyonundan uygunluk onayı alacak. Uygunluk onayı için hastalar eğitildikten sonra yeterlilik belgesi verilecek. Bu belge ile birlikte teknik altyapı hazır edilerek başvuru yapılacak. Başvuru, Diyaliz Merkezleri Başvuru Değerlendirme Komisyonuna sunularak değerlendirilecek. Başvurusu uygun görülen merkeze ''Ev hemodiyalizi yapma izni'' verilecek.
Ev hemodiyalizi yapacak kişi, diyaliz merkezinde yetkili personel (sertifikalı diyaliz hekimi, diyaliz hemşiresi ve diyaliz teknisyeni) tarafından en az bir ay süreyle eğitime tabi tutulacak. Eğitim dönemi bitiminde, uygulamayı yapacak kişiye iki hafta süreyle diyaliz merkezinde diyaliz yaptırılacak. Her iki eğitim tamamlandıktan sonra bu ekip tarafından değerlendirme yapılarak; hasta ve/veya yardımcısına, ekibin tamamının onayının olduğu ''Ev hemodiyalizi uygulayabilir'' yeterlik belgesi düzenlenecek.
Uygulamayı yapacak kişiden ''Ev Hemodiyalizi Bilgilendirilmiş Hasta Onay Formu'' alınacak. Ev hemodiyalizi gündüz veya gece yapılabilecek. Haftalık sıklığı ve uygulama süresi, içinde en az bir nefroloji uzmanının da bulunduğu sağlık kurulu raporu ile belirlenecek. Ev hemodiyalizi uygulaması için her hastaya bir cihaz tahsis edilecek. Hemodiyaliz cihazı ve gerekli araç gereçler diyaliz merkezi tarafından sağlanacak. Ev hemodiyalizi için kullanılacak cihazlar, diyaliz merkezindeki ruhsata esas cihaz sayısına dahil edilemeyecek. Cihaz, üretici firmanın yetkili servisi ve/ veya diyaliz merkezinin teknisyenlerince ilgili mevzuata uygun olarak elektrik ve su sisteminde gerekli düzenlemeler yapılarak, hastanın evine kurulacak, test edilecek ve bu kişiler tarafından düzenlenecek bir raporla kullanımına izin verilecek.
Ev hemodiyalizi yapma izni alan merkezler, ruhsata esas cihaz sayısından ayrı olarak, ev hemodiyalizi uygulanacak hastalara eğitim amaçlı kullanılmak üzere en fazla iki hemodiyaliz cihazını merkezde bulundurabilecek. Bu cihazlar eğitim alan hastalar dışında kesinlikle kullanılamayacak. Ev hemodiyalizi için şehir suyu kullanılacak. 6 ayda bir bakteriyolojik, 12 ayda bir de kimyasal su analizleri yaptırılacak.
Merkez, ev hemodiyalizi sarf malzemelerinin hastanın evine ulaştırılması ve mevzuata uygun olarak atıkların toplanmasını koordine edecek. Hastaların takibinde ve acil durumlar için 24 saat hasta ve/veya yakınlarınca telefonla ulaşılabilecek nefroloji uzmanı, diyaliz hemşiresi ve teknik servis ekip hizmeti sağlanacak. Hastalar ve bunların laboratuar tetkikleri ayda bir kez diyaliz merkezindeki hastaların aylık muayenelerini de yapan nefroloji uzmanı tarafından değerlendirilecek ve diyaliz tedavisi ilaçları düzenlenecek. Hasta, her üç ayda bir merkezin görevlendireceği bir sertifikalı diyaliz hemşiresi ve diyaliz teknisyeni tarafından evinde ziyaret edilerek hijyen ve kullandığı malzemeler açısından değerlendirilecek.''
0 yorum:
Yorum Gönder