Fransa’nın başkenti Paris’in Bobigny banliyösünde gerçekleştirilen bronş nakli ameliyatıyla, 78 yaşındaki akciğer kanseri hastanın hayatı kurtarıldı. Bu yeni tür ameliyat sayesinde akciğer kanserine yakalanan hastalar, kanserli akciğerin tümünün alınmasına gerek kalmadan iyileştirilebilecekler.
Avicienne Hastanesi’nde Dr. Emmanuel Martinod yönetiminde 28 Ekim 2009 tarihinde gerçekleştirildiği öğrenilen ameliyatta hastanın kanserli bronşu alındı, yerine yapay bronş takıldı ve başka bir donörden alınan aort dokusu, ek metal desteklerle güçlendirilerek akciğere yerleştirildi. Operasyonla yalnızca kanserli bölgenin daha güvenli bir yöntemle alınması değil, ameliyat sonrası ölüm riski yüksek olan akciğerin tümüyle alınmasının da önüne geçildi. Operasyona ilişkin açıklama yapan akciğer ve damar cerrahı Profesör Doktor Emmanuel Martinod, “Hastamız 78 yaşında. Düzenli kontrol altında ama durumu çok iyi. Yürüyebiliyor ve evine geri dönecek” dedi.
Kanser türleri arasında en öldürücü türlerden birisi olarak tanımlanan akciğer bronşu kanserine karşı bugüne dek geliştirilen en iyi çözümün bu olduğu belirtiliyor. Kanser tümörü yalnızca akciğerin bir bölümüne yerleşirse, tümörün alınmasıyla hastalık yok edilebiliyor. Tümör akciğerin merkezine kadar ulaşmışsa akciğerin tümünü almak gerekiyor. Bu ameliyat sonrası 90 gün içinde yaşamını yitiren hastaların oranı yüzde 26’yı buluyor. Dr. Martinod, “Tek bir akciğerle yaşayabilsek bile ameliyatların içinde en risklisi akciğer ameliyatı. Bizim ulaştığımız bu yenilik, 10 yıllık bir araştırmanın sonucu” diye konuştu.
HÜRRİYET
0 yorum:
Yorum Gönder