25 Mart 2011 Cuma

GÜZEL FİKİRLERE AKILLI YATIRIMCILAR

İnternet ve girişimcilik denince çoğu kişinin aklına ilk gelen, bir web sitesi kurmak. KickStarter ise çizgi romandan yemeğe, modadan filme kadar tutacağını düşündüğü fikre sahip kişileri küçük yatırımcılarla buluşturuyor. Ancak bunu yaparken de genel eğilimleri takip etmiyor.

Sistemde destek bekleyen bütün projeler herkese açık. Hepsinin ana fikri, varsa destekleyici görsel malzemeleri ve ne kadar yatırıma ihtiyaç duyduğu sitede yer alıyor. Beğendiğiniz fikre 1 dolardan başlayan tutarlarla destek olabiliyorsunuz. Aranan toplam yatırım miktarına ulaşıldığında proje hayata geçiyor. Ancak yine emsallerinden farklı olarak KickStarter içindeki projelerin bütün hakları fikri bulan ve hayata geçiren kişi ya da grupta kalıyor. Parayla destek olanların ayrıcalığı, fikir hayata geçtiğinde önceliğe ya da kendine özel bir türüne sahip olmak.
Örneğin bir film projesini desteklediğinizde jeneriğinde isminiz geçiyor ve galaya özel davet kazanıyorsunuz. Bir ürüne destek verdiğinizde sizin adınıza özel olarak tasarlanmış bir örneği üretiliyor ve öncelikli sahip oluyorsunuz. Böylece hem fikir hayata geçmiş oluyor hem de destekçiler bir ayrıcalıkla onurlandırılıyor.

Sistem şu an sadece ABD’ye yönelik hizmet veriyor ancak gelecekte çeperini genişletmek gibi bir planları da var. Öte yandan benzerlerinin her ülke için geliştirilebileceğini de unutmamak gerek.

RADİKAL

0 yorum:

Yorum Gönder