10 Mart 2011 Perşembe

EYÜP SULTAN TÜRBESİ'NE RESTORASYON

İstanbul'un manevi koruyucusu olduğuna inanılan Hazreti Halid Ebu Eyyüb El-Ensari'nin türbesi, tarihinin en kapsamlı restorasyonunu geçirecek.

İstanbul'un fethi için kuşatılması sırasında, Fatih Sultan Mehmed'in isteği üzerine Hocası Akşemseddin tarafından kabri manevi keşifle bulunan ve fetihten sonra 1458 yılında yaptırılan Eyüp Sultan Türbesi'nde bulunan kıymetli eserlerin güvenli yerde muhafaza edilmesinin ardından restorasyon çalışmalarına başlanacak. Yüksek manevi değere sahip, bütün insanların ilgi odağı olan türbe, restore edileceği 6 ay boyunca ziyarete kapalı olacak, bu süre içinde yalnızca dua penceresi açık kalacak.

İstanbul Türbeler Müze Müdürü Hayrullah Cengiz, yaptığı açıklamada, Eyüp Sultan Türbesi'nde yaklaşık 50 yıldır bu kadar kapsamlı bir restorasyon çalışmasının yapılmadığını söyledi. 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında bir protokol imzalandığını anlatan Cengiz, bu protokolle İstanbul Türbeler Müze Müdürlüğüne ait türbelerin restorasyonunun, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin üstleneceğine ilişkin anlaşma yapıldığını belirtti. Cengiz, bu kapsamda Eyüp Sultan Türbesi'nin projelerinin tamamlandığını, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de bu projenin ihalesini yaptığını ifade etti.

Hayrullah Cengiz, Eyüp Sultan Türbesi'nin çinileriyle ilgili ciddi bir restorasyon çalışması yapılacağını anlattı. Cengiz, Eyüp Sultan Türbesi'nde İznik, Kütahya, Tekfur Sarayı, Avrupa ve Yıldız Çini Fabrika-i Humayunu'ndan getirilen çinilerin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti: ''Daha önceki restorasyonlarda çok iyi bir restorasyona tabi tutulmadığını, çinilerin içerisinde çimentonun kullanıldığını, bütünlemelerin yapılmadığını görüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvar Müdürlüğü uzmanlarınca gerekli araştırmalar yapılacak. Bu araştırmalardan sonra çinilerin restorasyonuna başlanacak. Öyle sanıyorum ki buradaki en zor iş, çinilerin restorasyonu olacak.''

Cengiz, restorasyon çalışmasını yürütecek firmaya projeyi tamamlaması için 6 ay süre verildiğini belirtti. Hayrullah Cengiz, Eyüp Sultan Türbesi'nin 1960'lı yılların başında kısmi bir restorasyona tabi tutulduğunu, ancak bu çalışmalara ilişkin resmi bir bilgi ve belgenin bulunmadığını, bu nedenle türbenin hangi bölümünün ne kadar restorasyona tabi tutulduğunun bilinmediğini kaydetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile türbenin içindeki eserlerin güvenli bir yere nakli ve muhafazası üzerinde görüşmeler yaptıklarını ifade eden Cengiz, bu işlem tamamlanınca türbenin restorasyonuna başlanacağını söyledi.

TNN HABER

0 yorum:

Yorum Gönder