7 Mart 2011 Pazartesi

CEP TELEFONUYLA "YILIN FOTOĞRAFI"NI ÇEKTİ!

ABD'nin Afganistan'daki operasyonlarını izlemek üzere gazetesi New York Times tarafından görevlendirilen Pulitzer ödülü sahibi foto muhabiri Damon Winter, akıllı telefonlara yüklenen popüler fotoğraf programı "Hipstamatic" ile çektiği fotoğraflarla "Pictures of the Year" (Yılın Fotoğrafları) yarışmasında ödül aldı.

Dünya basın tarihinde böylece ilk kez bir cep telefonu aracılığıyla çekilen fotoğraflar uluslararası alanda saygın bir yarışmada ödül alırken, ABD basın camiasında bu durum tartışmalara da neden oldu.

Bazı basın kuruluşları ve dernekleri, akıllı cep telefonu modeli iPhone'a yüklenen "Hipstamatic" programının farklı fotoğraf filtrelerini kullanarak yarattığı karelerin gerçek renkleri yansıtmadığını ve "fotoğraf" olarak değerlendirilemeyeceğini savundu.

Dünyanın en saygın gazeteleri arasında gösterilen New York Times'ta da yayımlanan savaş fotoğraflarının "basın fotoğrafçılığının geleceği" açısından soru işaretleri yarattığı görüşü dile getirildi.

Foto muhabiri Winter ise Poytner Enstitüsünde katıldığı bir programda kendini savundu.

Winter, yarışmada üçüncülük kazanan fotoğraflarıyla ilgili olarak, "Afganistan'da savaşan Amerikan askerleri sürekli cep telefonlarıyla birbirini çekiyorlar. Ben de onların yaptığını biraz daha fotoğrafçı gözüyle belgeselleştirmek istedim. Bu program sayesinde fotoğraflarda bazı detayları yakalamamın daha etkili olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

"Birincilik ödülü alan fotoğrafın da siyah-beyaz bir kare olduğunu" kaydeden Winter, "Biz dünyayı siyah-beyaz görmüyoruz. Üstelik alan derinliği çok yüzeysel tutulmuş ve bu sayede ana konuya odaklanma sağlanmış. Biz dünyayı böyle de görmüyoruz. 1.2 diyafram ile çekilmiş bir fotoğraf. İnsanlar dünyayı 1.2'lik
bir lensin sağladığı şekilde görmüyorlar. Bu durumda birincilik kazanan fotoğrafa da gerçek dememiz mümkün değil" dedi.

CNN TÜRK

0 yorum:

Yorum Gönder