16 Mart 2011 Çarşamba

ATIK DERİLERDEN SANAT ESERİ ÇIKTI

Atık derileri değerlendirdi, hem çevre korundu hem de iş kolu doğdu. Atık deriler bir sanat eserine dönüşerek zararlıyken yararlı hale geldi.

Sabancı Vakfı desteğiyle hayata geçen "Fark Yaratanlar" programının 10 Mart'taki konuğu Bolu'nun Gerede ilçesinde, çevre kirliliğini önlemek ve istihdam sağlamak için atık derileri el sanatlarında kullanan Zeliha Serin oldu.

Serin, Bolu'nun Gerede ilçesindeki deri fabrikalarından çıkan atık derilerin, çevre kirliliği yaratmadan değerlendirilmesini sağlayan bir el sanatları öğretmeni… Serin, atık derilerin alternatif projelerle ekonomiye kazandırılabileceği fikrinden hareketle, deri el sanatları kursları açarak, hem bu atıklardan kaynaklanan çevre kirliliğinin önüne geçti, hem de hediyelik eşya imalatıyla yöreye yeni bir iş kolu kazandırdı.

Zeliha Serin, 2001 yılında, eşinin görevi nedeniyle Bolu Gerede'ye yerleşmesinden önce çeşitli kurumlarda geleneksel el sanatları öğretmeni olarak çalıştı. Türkiye'deki deri üretiminin neredeyse yarısını karşılayan Gerede'deki 120 kadar fabrikadan çıkan atık derilerin ekonomiye kazandırılabileceğini düşünen Serin, proje önerisini Gerede Kaymakamı ile paylaştı. Atıkların değerlendirilmesi konusunda harekete geçirilen kadınların ve gençlerin, Halk Eğitim Merkezleri'nde açılan el sanatları kursları yoluyla bölge ekonomisine katkıda bulunması sağlandı.

Proje kapsamında üretilen deri el sanatları örnekleri arasında tablo, çanta, kemer, cüzdan, anahtarlık, takı, mask gibi hediyelik eşyalar ve halılar yer alıyor. Bugüne kadar atık deri el sanatları kurslarını tamamlamış olan 170 kişiden 30'u kendi imalathanelerinde üretimlerini sürdürüyor. Eğitim alan iki kursiyer ise devam eden projede eğitmen olarak çalışıyor.

HÜRRİYET

0 yorum:

Yorum Gönder