20 Ocak 2011 Perşembe

MENSTRÜEL KANAMA İLACI HAYAT KURTARACAK

Bilimciler, kadınların menstrüel dönemlerindeki aşırı kan kaybı durumlarında kullanılan bir grup ilacın, travma sonrası ölüm riskini azaltacağını duyurdu.

Traneksamit asit içeren ilaçların etkisini görebilmek üzere yapılan çalışmada İngiliz araştırmacılar, bu tip ilaçların uygulandığı ağır kanama geçiren hastalarda ölüm oranının, normale göre yüzde 10 oranında azaldığını ortaya koydular. Bu sonuç, dünya çapındaki kazalarda meydana gelen ölümlerin binlercesinin önüne geçilebilmesi anlamına geliyor.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’ndan Ian Roberts, yan etkileri oldukça az olan traneksamit asidin, hastayı ölüme götüren kazalarda olumlu rol alacağını ve bu tip ilaçların hem sivil hem de askeri kullanıma uygun olduğunu belirtiyor.

20.211 hastayı kapsayan geniş ölçekli ve 240 hastayı içeren dar ölçekli iki deneyin sonuçları olumlu ve bu vakalardaki başarı ilacın kullanımıyla birlikte yüzde 10 artış göstermiş.

Yaralanmaların ardından meydana gelen kan kaybı her yıl milyonlarca kişinin ölümüyle sonuçlanıyor. Son bulgulara dayanarak araştırmacılar, yıllık olarak en az 100.000 insanın ölümden döndürülebileceğini söylüyor.

NTVMSNBC

0 yorum:

Yorum Gönder