13 Ocak 2011 Perşembe

GÖRME ENGELLİLERE ‘GÖREN GÖZ’ MÜJDESİ

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, görme engelli vatandaşlara tamamen Türkiye’de üretilen “gören göz” müjdesi verdi. Dört ay içinde ücretsiz dağıtılacak cihaz, telefon olarak da kullanılabilecek. Bakan Yıldırım, altyapısı Türk Telekom tarafından yenilenen Göreneller Görme Engelliler İlköğretim Okulu’nu ziyareti sırasında cihazla ilgili şu bilgileri verdi:

“Bu proje görme engelli vatandaşlarımıza büyük kolaylık sağlayacak. Yakın bir zamanda İstanbul ve Ankara’da pilot olarak uygulayacağız. Gören göz, görme engelli vatandaşlarımızın sokakta, devlet dairesine giderken, seyahat ederken dış destek almadan yollarını bulmaları, sorun yaşamamaları için çok önemli bir avantaj sağlayacak. Cihaz komutla çalışacak. Yani vatandaş nereye gitmek istediğini söyleyecek. Cihaz çıkış noktasıyla varış noktası arası süreyi belirtecek, ayrıntılı biçimde yolu tarif edecek. Bu cihazı bakanlık ücretsiz dağıtacak.

Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Atilla Çelik de, “görengöz-navigasyon” cihazından ilk etapta 5 bin tane üretildiğini belirterek, dağıtıma mayıs ayında başlamayı planladıklarını söyledi. Çelik, şu bilgileri verdi: “Ankara ve İstanbul’un dijital haritası hazırlanıyor. Uygulama Türkiye’ye yaygınlaştırılacak. Her ilin kendi dijital haritası bu cihazlara yüklenecek. Özürlüler İdaresi Başkanlığı da yurt genelindeki engelli vatandaşlara dağıtacak. Herkese ücretsiz dağıtılacak. İlk 5 bin adet görengöz toplam 8 milyon TL’ye mal oldu. Her ihtiyaçta ayrı ihaleye çıkılacak.” Çelik, cihazın GSM ile uyumlu hale getirildiğini de belirterek, “SMS gönderilebilecek. Ayrıca bluetooth özelliği de olacak. Yani iki görme engelli vatandaşın rahatlıkla buluşabilmesini sağlayacak. Bir süre sonra belediyelerle de anlaşacağız. Durakta bekleyen vatandaşa gelen otobüsün numarasını söyleyecek” dedi.

HÜRRİYET

0 yorum:

Yorum Gönder