3 Nisan 2010 Cumartesi

İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI

Sinemaseverleri 15 gün boyunca yeni yapımların yanı sıra unutulmaz klasikler ve usta yönetmenlerin başyapıtlarıyla buluşturacak 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali başladı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl 6. kez Akbank sponsorluğunda düzenlenen, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi tarafından desteklenen 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali, sinemaseverleri 18 Nisan'a kadar 22 bölümde 57 ülkeden 243 yönetmenin 200'ün üzerinde filmiyle buluşturacak.

Festivalde yönetmenlerin katılımıyla toplantılar, atölye çalışmaları, panel ve seminerler de düzenlenecek.

Festivalin gösterimleri Beyoğlu'nda Atlas, Yeni Rüya, Beyoğlu, Sinepop, Pera Müzesi sinemaları, Kadıköy'de Kadıköy sineması ve Nişantaşı CityLife Cinema olmak üzere toplam 7 sinema salonunda gerçekleştirilecek.

Festivalde 1985 yılından beri verilen "Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü", bu yıldan itibaren Eczacıbaşı Topluluğu'nun desteğiyle Şakir Eczacıbaşı anısına verilecek.

Ödül, Eczacıbaşı Topluluğu tarafından verilecek 25 bin avro para ödülüyle de desteklenecek. Ödüller, İstanbul Film Festivali'nin 17 Nisan Cumartesi akşamı gerçekleştirilecek kapanış töreninde takdim edilecek.

Festivalin 2009-2010 sezonunda yapımı tamamlanan Türk filmlerinin bir araya geldiği "Türk Sineması" bölümünde, "Ulusal Yarışma", "Yarışma Dışı", "Yeni Türk Sineması" ve "Belgeseller" başlıkları altında 50'ye yakın kurmaca ve belgesel film yer alacak.

Başkanlığını yönetmen Yeşim Ustaoğlu'nun üstlendiği jüri, "Ulusal Yarışma" kapsamında yer alan uzun metrajlı filmlerin arasından seçeceği "En iyi film" ve "En iyi yönetmen"e "Ulusal Yarışma Altın Lale Heykelciği" ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 50'şer bin lira para ödülü verilecek.

"Ulusal yarışma"da ayrıca "En İyi Kadın Oyuncu", "En İyi Erkek Oyuncu", "En İyi Senaryo", "En İyi Görüntü Yönetmeni" ve "En İyi Müzik" ödülleri de takdim edilecek. "En İyi Kadın Oyuncu" ve "En İyi Erkek Oyuncu"ya Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 10'ar bin lira para ödülü sunulacak.

Efes Pilsen, Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) jürisinin "Ulusal yarışma"ya katılan filmler arasından seçeceği filmin yönetmenine bir sonraki filminin yapımında kullanılmak üzere 30 bin dolar para ödülü verecek.

CNN TÜRK

0 yorum:

Yorum Gönder