11 Mart 2010 Perşembe

KANSER HASTASI ÇOCUKLARIN YÜZÜ GÜLDÜ

Güneydoğu'da çocuk onkoloji uzmanlarının olmaması nedeniyle yıllardır çocuk hastalar, batı illerine sevk edilirken, maddi durumları elvermeyen aileler ise çocuklarını eve götürüp çaresiz bir bekleyişe giriyordu.

Diyarbakır'da 5 ay önce göreve başlayan Çocuk Onkologu Dr. Serhan Küpeli öncülüğünde kurulan Çocuk Onkoloji Servisi, kanserli çocuklar için tedavi hizmetlerine başladı.

Dr. Küpeli, Türkiye'de çocuk onkolojisinin yeni bir dal olduğunu ve kendisinin de ülke genelinde bu alanda ihtisas yapan ilk 50 doktor arasında bulunduğunu belirterek, Diyarbakır'da çocuklar için çalışmaktan mutlu olduğunu söyledi.

Dr. Küpeli, lenfoma, böbrek tümörleri, böbrek üstü kanseri, kemik kanseri ve beyin tümörleri gibi vakaların kendilerine geldiğini ve genel anlamda buraya gelen kanserli çocukların yüzde 70'inin sağlığına kavuştuğunu ifade ederek, şunları söyledi:

''Daha önce getirilen çocuklarda, uzman doktorun olmaması nedeniyle kanser tespit edilemeyebiliyordu. Şimdi poliklinik yaparken muayene sırasında şüphelenilen çocukları takibe alarak ve gerektiğinde daha ayrıntılı incelemeler yaparak erken tanı koyabilmekte ve tedavilerini yapabilmekteyiz. Çocuklarda, 1 milyonda 150 kanser vakası 'normal' kabul ediliyor. Diyarbakır ve hizmet verilen çevre illerle birlikte yaklaşık 5 milyon çocuk içerisinde kan kanserleri dahil yılda 750 çocuğa kanser tanısı konması doğal. Şimdiye kadar sadece böbrek kanseri olan 12 vaka geldi. Tedavisi yapılarak hastalıktan tamamen kurtulan kanserli çocuklar oldu, bazılarının da doku tanısı sonrasında kemoterapileri sürüyor. Tümör veya kanser nedeniyle dosya açıp takibe aldığımız veya aktif olarak kemoterapi verdiğimiz hastaların sayısı ise 142'ye ulaştı. Bu şekilde devam ettiği taktirde 14 yatak kapasiteli Onkoloji Servisi ihtiyaca cevap veremeyecek duruma gelecek.''

NTVMSNBC – AA

0 yorum:

Yorum Gönder