9 Aralık 2010 Perşembe

VAN'DA KALBİ DELİK HASTALARA İYİ HABER

Van'ın Edremit ilçesinde bölge hastanesi konumunda olan Yüksek İhtisas Hastanesi’nde, mayıs ayından itibaren delik kalp kapama ile kapak darlığı genişletme operasyonlarının anjiyo sistemi ile yapılmasıyla bölge halkı önemli bir sağlık hizmetiyle buluştu.

Tedavi için büyük şehirlere gidemeyen ve yıllardır delik kalp rahatsızlığı ile yaşayan çok sayıda hasta, artık kendi ilinde tedavi olma imkânı buldu. Tedavinin Van'da da yapılmaya başladığını öğrenen hastaların müracaat etmesiyle Yüksek İhtisas Hastanesi, mayıs ayından bu yana Türkiye'deki birçok sağlık merkezinden daha fazla delik kalp vakasını tedavi edildi.

Yüksek İhtisas Hastanesinde görevli uzman Doktor Yüksel Kaya, hastanede bu yılın mayıs ayından itibaren doğuştan delik kalp ile kalp kapak darlığı rahatsızlığı bulunan vakaların tedavi edilmeye başlandığını belirterek, şunları kaydetti:

''Mitral kapak darlığı ve polmuner kapak darlığı olan hastalar, anjiyo ya da ameliyatla tedavi edilebilmektedir. Biz ameliyatı pek tercih etmiyoruz, en son tercih ettiğimiz yöntemdir. Ameliyat dediğimiz, aslında bir hastalığı diğer hastalıkla değiştirmektir. Bu, kalbe zarar veren bir yöntem olmasıyla birlikte ağır yoğun bakım gerektirmektedir. Bu tür ameliyatlar genel anestezi altında yapıldığından komplikasyonlar da doğuruyor. Biz hastalarımızı bu risklerden korumak için anjiyo yöntemiyle kasık damardan girip, daralmış kalp kapaklarını genişletme yöntemine başvurduk. Mayıs ayı itibarıyla 12 vakamız oldu. Bu yöntemle operasyonlar başarılı geçti. Vakalarımızı bir gün önceden yatırıyoruz. Genel hazırlıklarını yapıyoruz. İşlemden bir gün sonra da medikal tedavi ile taburcu ediyoruz.''

Bu uygulama ile hastaların sağlığına kavuşmasından büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Yüksel Kaya, şöyle konuştu:

''Tedavi ettiğimiz hastaların en küçüğü 5, en büyüğü ise 64 yaşındaydı. En son vakalarımız 12 yaşlarında iki kız çocuğuydu. İki hastamıza da anjiyo kapama uyguladık. Hastalarımız ertesi gün taburcu oldu. Bu yöntemi ilk uygulamaya başladığımızda hastaları ikna etmekte zorlanıyorduk. Yaptığımız ilk işlemler başarılı olunca, yöntem kendileri tarafından güven arz edince hasta yoğunluğumuz arttı. Hastalarımız Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlere gitmekten kurtulmuş oldu. Oralarda yapılan işlemin aynısını burada da başarıyla yapıyoruz. Hastanemiz bölgeye hitap etiği için büyük yoğunluk yaşıyoruz. Ancak hastane başhekimimiz ve diğer hekim arkadaşlarımızla bu yoğunluğun üstesinden gelip bölgemize hizmet veriyoruz.''

NTVMSNBC

0 yorum:

Yorum Gönder