Denizli, çevresindeki birçok antik kentle Roma döneminin önemli mekanlarından biri konumunda. Kazı çalışmaları devam eden antik kentlerden çıkartılan Roma dönemine ait imparator başları, kitabeler, dini simgeler, mermer makinelerinin kalıntıları, kabartmalar, belgeler, dönemin özel eşyaları gibi çeşitli materyaller, Denizli Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizli Valiliği ve Pamukkale Üniversitesi katkılarıyla hayat geçirilecek olan müzede sergilenecek.
Denizli'de başlatılan şehir düzenleme çalışmalarının ardından yapılacak olan müzenin proje çalışmaları 2011 yılında tamamlanacak. Proje çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapımına başlanacak olan müze, Roma dönemiyle ilgili belge ve bilginin toplandığı bir arşiv ve dokümantasyon merkezi de olacak.
Hierapolis, Laodikya, Tripolis, Colosae ve Afrodisyas gibi antik kent merkezleri ile Attuda, Eumenia, Apollonia Salbace, Heraklia Salbace, Hieron Dionysopolis, Küçük ve Büyük Höyük, Sebastopolis, Tabae antik kentlerinde bulunan binlerce yıllık tarihi buluntuların sergilenmeye başlanmasının ardından Denizli'nin müze turizminde dünyanın önde gelen mekanlarından biri olması bekleniyor.
Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Denizli'nin tarih boyunca Roma İmparatorluğu'na ev sahipliği yapan çok sayıda tarihi eseri bağrında saklayan bir yerleşim birimi olduğunu ifade etti.
Laodikya'daki kazı çalışmalarının Pamukkale Üniversitesi öğretim üyelerinden destek alınarak, Denizli Belediyesi tarafından yapıldığını vurgulayan Zeybekci, şunları söyledi:
''Her yıl 1 milyonun üzerinde para harcıyoruz. Denizli arkeolojik açıdan dünyanın en zengin kalıntılarının olduğu yerin orta yerinde. Pamukkale, Laodikya, Hierapolis, Afrodisyas gibi en önemli antik kentlerin orta yerinde olan bir yer. Dünyanın en büyük arkeoloji müzelerinden birisini, Türkiye'nin ise en büyük arkeoloji müzesini Denizli'de hayata geçireceğiz. Yaklaşık olarak 100 bin mertrekare alanda hayata geçecek arkeoloji müzesini Denizli merkezde yapacağız.''
NTVMSNBC
0 yorum:
Yorum Gönder