Taşınabilir Pil Üretici ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından çeşitli kurum ve kuruluşlarla yapılan anlaşmalar kapsamında dağıtılan binlerce atık pil toplama kutusunda, 5 yılda bin tonun üzerinde atık pil toplandı.
Türkiye'de tamamı ithal 2007'de 9 bin 471, 2008'de 9 bin 42, geçen yıl ise 6 bin 785 ton pil piyasaya sürülürken, Aralık 2010 itibariyle 621 pil üretici ve ithalatçı firma bulunuyor.
Hayatı kolaylaştıran her türlü teknolojik üründe görülebilen piller bilinçsiz kullanım ve atıklarının gereği şekilde kontrol edilmemesi sonucunda çevreye önemli zararlar veriyor. Çöpe atılan pillerdeki ağır metallerin zamanla bozularak serbest hale geçmesi, sızıntı suyu ile birlikte yeraltı sularının, toprağın ve yüzeysel suların kirlenmesine neden oluyor. Çevre kirliliğinin önlenmesi ve özellikle pillerin içerisinde bulunan ekonomik değere sahip metallerin geri kazanımının mümkün olması atık pillerin ayrı toplanması gerekliliğini ortaya çıkarıyor.
Türkiye'de pil toplama konusunda ortak bir sistem oluşturmak üzere pil ithalatçıları tarafından kurulan TAP'ın bugün itibariyle 333 üyesi bulunuyor. Çevre ve Orman Bakanlığınca, atık pil toplama hedeflerine ulaşılabilmesi amacıyla yönetmelikte belirlenen yükümlülükler çerçevesinde 2005 yılında yetkilendirilen TAP, Türkiye genelinde 121 Belediye, 37 İstanbul İlçe Belediyesi, 13 organize sanayi bölgesi, 10 Zincir Market ve 7 Üniversite ile atık pillerin toplanması konusunda birlikte çalışıyor. Ayrıca, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği-TUROB ile yapılan protokol çerçevesinde 256 otele de pil toplama ünitesi yerleştirilirken, bu kapsamda 20 bin bidon ile 60 bin atık pil toplama kutusu dağıtıldığı belirtiliyor.
Kocaeli'nde Derneğin anlaşmalı olduğu 2 adet pil ayrıştırma tesisi bulunuyor. Söz konusu ayrıştırma tesislerinde Ni-Cd, Li-İon ve Ni-Mh pillerinin ayrıştırılması yapılıyor. Karışık toplanan piller içinden ayrılan bu piller geri kazanım amacıyla Belçika ve Fransa'ya ihraç ediliyor.Piller, İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait Kemerburgaz Katı Atık Depolama sahasında TAP tarafından 220 metreküplük iki adet ve daha sonra 432 metreküp hacimli iki adet olmak üzere işletmeye alınan toplam 4 adet depoda, İzmir Büyükşehir Belediyesinin Harmandalı düzenli depolama sahasında ve İSTAÇ tarafından yaptırılan tehlikeli atık depolama sahasında bertaraf ediliyor.
NTVMSNBC – AA
0 yorum:
Yorum Gönder