7.500 km'lik bilgi otobanı Turkcell’e bağlı Superonline, 5 ülkeden 7 operatör ile Arap yarımadasından İstanbul’a uzanan fiberoptik ağ kuruyor. 7.500 kilometrelik bilgi otobanında internet akışı sağlanacak. Yedekli ve karasal olması nedeniyle büyük önem taşıyan ağ ile 2 milyar insan kesintisiz internete bağlanacak. Otoban, daha sonra Avrupa ve Uzakdoğu’ya kadar uzanarak dünyanın en stratejik bilgi otobanlarından biri olmaya da aday.
Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’nin iştiraki Superonline’ın da içinde yer aldığı 7 operatörün oluşturduğu konsorsiyum, Bölgesel Kablo Şebekesi Projesi’ni hayata geçirecek sözleşmeyi imzaladı. Sözleşmeye Superonline ile birlikte Etisalat (Birleşik Arap Emirlikleri), Mobily (Suudi Arabistan), Ürdün Telekom, Mada-Zain Ortaklığı (Ürdün) ve Suriye Telekom İdaresi (Suriye) imza attı. Toplam 7 bin 750 kilometreyi bulacak RCN (Regional Cable Network) adını taşıyan proje ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin Füceyre’den başlayıp Riyad (Suudi Arabistan), Amman (Ürdün) ve Tartus’tan (Suriye) geçerek İstanbul’a ulaşacak fiber kablo hattının Ortadoğu’da ilk defa Körfez Bölgesi’nin tamamını kapsaması ve 2011’in ikinci yarısı itibariyle faaliyete geçmesi öngörülüyor.
Bölgesel Kablo Şebekesi Projesi ile 2 milyar insana kesintisiz internet hizmeti sunacaklarını belirten Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, bu dev altyapı projesi ile Ortadoğu’yu Türkiye üzerinden dünyaya bağlayarak bölgeye önemli bir avantaj kazandırmayı ve İstanbul’u dünyanın yeni internet üssü yapmayı planladıklarını bildirdi. Ciliv, “Füceyre ile İstanbul arasında mobil internetin daha yüksek hızla ve rahatlıkla akabilmesini sağlayacak bu otoyol sayesinde internetin daha geniş kitlelere ulaşmasını ve yeni fırsatların tabana yayılmasını amaçlıyoruz” dedi.
Proje ile Türkiye üzerinden Avrupa ve Amerika ile Asya ve Uzakdoğu’nun birbirine bağlanacağını anlatan Ciliv, RCN’nin internet hızı açısından eşsiz kapasiteye sahip olduğunu vurguladı. Ciliv, “Projemiz sayesinde 2 milyar insana kesintisiz internet hizmeti sunacağız” diye konuştu. Mobil internet kullanıcı sayısının gelecekte 5-6 milyara ulaşacağını öngördüklerini ifade eden Ciliv, İstanbul-Füceyre arasında kurulacak hat boyunca kesintisiz internet imkanı sunulacağını dile getirdi. Konsorsiyum Başkanı Amiri de projenin internet altyapısı bakımından diğer çalışmalardan önemli farklılıklar sunduğunu belirtti. Projenin, sadece teknolojik ilerlemeyi değil aynı zamanda, içerisinde yer alan ülkelerdeki ekonomiyi de olumlu yönde etkileyeceğini ifade eden Amiri, Ortadoğu’da internete yönelik ihtiyacın gittikçe arttığını söyledi. Genç neslin video ve oyun indirme konularındaki ihtiyaçlarını karşılamaları gerektiğini vurgulayan Amiri, “Rota ve kapasite konusunda eşsiz bir proje hazırladık” dedi. Bölgede deniz altından ilerleyen, İngiltere’den Japonya’ya kadar uzanan 7 internet altyapı kablosu bulunduğunu anlatan Amiri, bunlardan bir kısmının kullanıldığını, bir kısmının hizmete sunulmadığını hatırlattı. İnternet trafiğinin büyük kısmının bu kablolardan sağlandığını belirten Amiri, “Denizaltı kablolarla ilgili sorun olduğunda kablo tamiri zaman alıyor. Projemizde kara kabloları yer alacak. Bunların tamiri de daha kolay” ifadelerini kullandı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da iletişim ağlarının bölge ülkeleri arasındaki iletişimin ve kültürel işbirliğinin artmasına katkısı olduğunu, “iletişim otoyollarının” ülkelerin yakınlaşmasını sağladığını belirtti.
VATAN
0 yorum:
Yorum Gönder