24 Aralık 2010 Cuma

DENİZLİ TEKNOLOJİK TARIMDA BAŞKENT OLUYOR

Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile birlikte, İl Özel İdaresi, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası'nın katılımıyla Türkiye'de ilk defa tarımsal amaçlı Organize Sera Bölgesi'ni gerçekleştirdiklerini söyledi.

Erkmen,  Denizli'de dev seraların kurulmaya başlandığını, kentte planlanan 6 bin dekar arazide bugüne kadar 600 dekar alana sera yatırımı gerçekleştiğini ifade etti.

Bir taraftan turizm yapıları yapıldığına, diğer taraftan da ısıtmada kullanılarak değerlendirilen jeotermal kaynakların son yıllarda seracılık anlamında da kullanılmaya başlandığına dikkati çeken Erkmen, “Özellikle değişik sektörlerde başarılı olmuş çok değişik iş adamı arkadaşlarımızın bu dallarda yani jeotermal seracılık konusunda yatırım yaptığına şahit oluyoruz. Şu anda yapılan yatırımlar 600 dekarı geçmiş durumdadır” dedi.

Erkmen, Denizli'deki planlamalarının 6 bin dekarlık bir alanda bu seraların yapılabilmesi olduğunu belirterek, “Tabii bu gelişmeyle biz çok kısa sürede bu sonuca ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Bunun bir faydası 6 bin dekarlık bir alanda seracılık yapabildiğimiz takdirde en az 6 bin kişiye istihdam yaratmış olacağız. Bu da il için küçümsenmeyecek oranda bir başarı demektir” diye konuştu.

Jeotermal sera anlamında gelişmeye ve yapılmaya müsait yerler olarak Gölemezli, Buldan Yenicekent bölgesi ve Sarayköy'ü işaret eden Erkmen, şöyle devam etti:

“Özellikle bu yapılan yeni seraların çok modern seralar olduğu, topraksız sera dediğimiz hiçbir şekilde toprakla temas etmeyen seralardır. Yılın yedi sekiz ayı verim alınan ama yeni yapılacak birtakım çalışmalarla da yılın 12 ayına çıkartılacak olan bir süreci yaşayacak olan seracılık yapılmakta. Şu anda domates daha çok ön planda gözükmesine rağmen her türlü ürünü burada yetiştirme şansımız olacaktır. Şu anda mevcut üretim olarak domatesler bir taraftan Türkiye'deki mevcut iç pazara verilmekte ama önemli bir bölümü de gerek Rusya gibi, İngiltere gibi, Almanya gibi değişik ülkelere ihraç edilmektedir. Türkiye'de ilk defa Sanayi Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı birlikte ilimiz Özel İdaresi, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası'nın katılımı ile ilk tarımsal amaçlı organize sera bölgesini gerçekleştiriyoruz. Biz seracılık yapmak isteyen organize sera bölgesinde olsun veya organize sera bölgesinin dışında olsun bütün yatırımcı arkadaşlarımıza sıcak su temini konusunda Özel İdare olarak gerekli desteği ve kolaylığı sağlamaktayız. Bu amaçla yatırım yapacak arkadaşlarımızın herhangi bir tereddüt duymamasını istiyoruz.”

Yılda yaklaşık 2 milyar doların üstünde ihracat rakamlarına sahip olan Denizli'nin, bunun yarısını tekstilden, kalan yarısını ise tekstil dışındaki sektörlerden elde ettiğini söyleyen Erkmen, tekstilin dışında kablo, mermer, tarım ve hayvancılık, turizm gibi değişik sektörlerin devreye girdiğini, bu anlamda özellikle jeotermal kaynakların değerlendirilmesinin çok önem taşıdığını bildirdi.

HÜRRİYET

0 yorum:

Yorum Gönder