10 Kasım 2010 Çarşamba

İSTANBUL ÇINARLA YEŞİLLENECEK

Dayanıklılığın simgesi çınar, İstanbul’da yeniden yeşerecek.  Çevre ve Orman Bakanlığı, belediyelere 1 milyon 300 bin çınar fidanını ücretsiz dağıtacak.

İstanbul’un bazı semtlerin simgesi haline gelen asırlık çınarlar için Çevre ve Orman Bakanlığı yeni bir uygulama başlattı. Çalışma gereği ülke genelinde yetiştirilen 1 milyon 300 bin adet çınar fidanı başta İstanbul belediyeleri olmak üzere ücretsiz dağıtılacak. Açıklamada, geçmişte İstanbul ile anılan çınarın şehre yeniden kazandırması için başlatılan çalışma ile milyonlarca çınar fidanı üretildiği belirtilerek ‘’Bu çalışmayla geçmişte çınar ağaçlarıyla bütünleşen İstanbul eski günlerine kavuşturularak, tekrar ulu çınarlarıyla anılan kent haline getirilecek’’ denildi.

Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ölümünün 72. yıl dönümünde anılan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, dünya ülkelerinin ancak 1970’li yıllarda düşünülmeye başlanan çevre olgusunu daha 1930’lu yıllarda benimsediğine de dikkat çekildi. Atatürk’ün Yalova’da bir çınar ağacını kesilmekten kurtarmak için bir binanın yerinin değiştirilmesini sağlamasının çevreye verdiği önemin anlamlı bir göstergesi olduğu ifade edildi. Atatürk, bir ziyareti sırasında köşkün  yanındaki ulu çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bahçıvana ‘Ağaç kesilmeyecek, bina kaydırılacak’ talimatı vermişti. Bunun üzerine bina İstanbul’dan getirilen tramvay rayları üzerine oturtularak 4.8 metre kaydırılmış ve çınar ağacı kesilmekten kurtarılmıştı.

STAR

0 yorum:

Yorum Gönder