13 Kasım 2010 Cumartesi

ALZHEİMER TEŞHİSİ İÇİN YENİ TEST

Yeni geliştirilen basit test sayesinde, Alzheimer hastalığını çok erken yaşta tespit edebilmek mümkün olacak.

40’lı yaşlarındakileri hedef alan yeni test sayesinde, erken dönemde yapılabilecek teşhis ile hastalığı yavaşlatıcı önlemlerin alınması mümkün olabilecek. Üstelik testin uygulanışı da basit bir tansiyon ölçümü kadar kolaylıkla gerçekleştirilebilecek. Geliştirilmekte olan test, kişinin beynindeki minik hasarlı bölgelerin tespitiyle kişinin yaşamının ileri evrelerinde Alzheimer açısından risk grubuna girip girmediğini anlamaya odaklanıyor.

Araştırmanın başındaki Brunel Üniversitesi’nden Profesör David Bunce, “Bugün hastalığın tanısı beyin taramalarına veya hafıza testlerine yönelik olarak konulsa da tam olarak teşhis ancak ölüm sonrası beynin incelenmesiyle sağlanabiliyor.” şeklinde konuşuyor. Bununla birlikte Bunce’ın çalışması, kişinin reaksiyon sürelerine dayalı olarak bir bilgisayar yardımıyla potansiyel işaretleri tespit için etkili bir yol ortaya koyabilmiş.

Profesör Bunce, araştırma sırasında yaşları 44 ila 48 arasında değişen ve sağlıklı görünen erkek ve kadınlara ait beyin taramalarını, bir pirinç tanesinden küçük olabilecek lezyonları saptamak üzere incelemiş. 428 deneğin yüzde 15’inde, beynin hafıza bölümünde bu küçük lezyonlara rastlanmış. Söz konusu lezyonların Alzheimer hastalarındakilerle benzer yapıda ve beynin aynı bölgesinde yer aldıkları görülmüş.

Gönüllüler arasında beyinlerinde lezyon bulunduranlar, yapılan testler sırasında farklı reaksiyon süreleri ortaya koymuşlar. Böyle bir kişinin bazı tepkileri hızlıyken bazıları yavaş gerçekleşmiş. Sağlıklı beyin yapısına sahip olanların reaksiyonları ise kararlılı bir şekilde devam etmiş.

Yeni geliştirilen testin, iki ila beş yıl içinde son şeklini alarak yaygın bir şekilde kullanılması planlanıyor.

NTVMSNBC

0 yorum:

Yorum Gönder