30 Ekim 2010 Cumartesi

YOUTUBE YASAĞI KALKIYOR

Yaklaşık 2.5 yıldır kapalı olan Youtube açılıyor. Merkezi Almanya’da bulunan ve sahiplerinin Türk olduğu ILS adlı şirket Youtube’ta Atatürk’e hakaret edilen 4 görüntünün önce içerik sahibi oldu, sonra yayından kaldırdı.

Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 5 Mayıs 2008’te Atatürk’e hakaret içeren videolar yayınladığı için kapatılan Youtube açılıyor. Erdem Karahan ve Yücel Yolcu’nun sahibi olduğu Almanya Merkezli International Licencing Service (ILS) adlı şirket Youtube’ta yayınlanmaya devam eden videoların içerik sahipliğini alarak yayından kaldırdı. Videoların yayından kalkmasıyla kapatma için hukuki gerekçe kalmadı.

Yasağın kaldırılması için harekete geçen İnternet Kurulu Üyesi ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Leyla Keser Berber, avukat eşi Levent Berber ve müvekkilleri ILS şirketinin CEO’ları Erdem Karahan ve Yücel Yolcu sitede yayınlanan 4 videonun içerik sahibi bulunmadığını tespit etti. Atatürk’ün görüntü ve fotoğraflarının bütün Türk vatandaşlarına ait olduğunu söyleyen ekip, TBMM gibi resmi arşive sahip kamu kurumlarından yetki belgeleri aldı. Youtube’a başvuran Karahan ve Yolcu videolarda kullanılan resimlerin telif haklarının Türk halkında olduğunu söyleyerek sahipsiz içerikleri yönetimini istedi. Youtube Karahan ve Yolcu’nun talebini kabul ederek içerik sahibi olmalarını onayladı. İçerik sahibi olan Erdem ve Yolcu ilk iş olarak 4 videoyu siteden kaldırdı.

İnternet Kurulu’nun site kapatmanın zorlaştırılmasıyla ilgili bir çalışma yürüttüğünü vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Leyla Keser Berber şöyle konuştu: “Mahkemenin verdiği kapatma kararının artık hukuki dayanağı yok. Pazartesi günü hem TİB’e hem de Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne Youtube yasağının kaldırılması için müracaat edeceğim. İnternet Kurulu’nda sitelerin kapatılmaması ve 5651 sayılı İnternet Kanunu’nun uygulanmasındaki sıkıntıların ortadan kaldırılması için yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte “uyar-kaldır” esasını ön plana çıkaracağız.”

VATAN

0 yorum:

Yorum Gönder