21 Ekim 2010 Perşembe

TÜRK SANATÇILARA PARİS YOLU

Fransa'daki Türkiye Mevsimi etkinlikleri kapsamında geliştirilen ve görsel sanatlar alanında çalışan Türk sanatçılara Paris'te tahsis edilen bir atölyede yaşama, üretme, özel atölyelerden yararlanma ve yapıtlarını sergileme fırsatı sunan “Türkiye Atölyesi”nin Ocak-Nisan 2011 dönemine başvurular 14 Kasım'a kadar kabul edilecek.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfından yapılan açıklamaya göre, Fransa'da Türkiye Mevsimi Görsel Sanatlar Koordinatörü Çelenk Bafra ile bu kapsamda düzenlenen “Entre-Deux” başlıklı bir sergiye imza atan SİMİT Derneği Başkanı Banu Dicle'nin geliştirdiği “Türkiye Atölyesi” çerçevesinde Paris'in en köklü sanat kurumlarından Cite Internationale des Arts, 20 yıl boyunca Türkiye'den sanatçıları ağırlayacak.

“Türkiye Atölyesi” kapsamında Türkiye'den sanatçılar, Cite des Arts'ın 4. katında 40 metrekarelik stüdyo, iki kişilik yatak odası, mutfak, banyo, sanatçı malzemeleri için mini depo ve atölyeden oluşan mekanda yaşama, üretme, özel atölyelerden yararlanma ve yapıtlarını sergileme fırsatı buluyor.

Atölye, Fransa'da Türkiye Mevsimi'nin açılış tarihi olan 1 Temmuz 2009'dan bu yana Ahmet Öğüt, Çınar Eslek, Aslı Çavuşoğlu, Bahar Oganer ve heykeltıraş eşi Ozan Oganer'i ağırladı. Çalışmalarını Brüksel ve İzmir'de yürüten genç sanatçı Gökçen Cabadan ise atölyenin Temmuz-Aralık 2010 dönemindeki konuğu oldu.

2019 yılına kadar kesintisiz devam edecek misafir sanatçı programından yararlanacak sanatçılar, 7 kişilik seçici kurul tarafından belirleniyor. 2011'den itibaren davet edilecek sanatçılar, yapılacak açık çağrı sonrasında toplanacak başvurular arasından seçilecek.

Gelen başvurular arasından, her yıl 3 sanatçı, Ocak-Nisan, Mayıs-Ağustos, Eylül-Aralık olmak üzere 4 aylık dönemlerde misafir sanatçı seçilecek.

Yılda 3 kez yapılacak açık çağrı sonucunda seçilecek sanatçılar, İKSV internet sitesinden duyurulacak. Ocak-Nisan 2011 dönemi misafir sanatçı programına katılmak için başvurular 14 Kasım'a kadar kabul edilecek.

Mayıs-Ağustos ve Eylül-Aralık dönemleri için başvuru tarihleri daha sonra açıklanacak.

Atölyeye katılmak için başvuranların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, başvuru tarihinde 35 yaşını doldurmamış olması, daha önce Fransa'da bir kurumda bir aydan uzun süre misafir sanatçı programına katılmamış olması ve görsel sanatlar alanında faaliyet göstermesi gerekiyor.

HÜRRİYET

0 yorum:

Yorum Gönder