16 Ekim 2010 Cumartesi

ROBOT BACAKLAR FELÇLİLERİ YÜRÜTÜYOR

Koşmak veya yürürken sevgilimize sarılmak günlük yaşamın basit aktiviteleri olsa da bir grup insan için hayalin ötesine geçemiyor.  Berkeley Bionics adlı şirket, üzerinde çalıştığı son teknoloji ürünü robot-bacak sistemiyle bu sorunun üstesinden gelmeyi planlıyor.

Şirketin geliştirmiş olduğu e-Legs (e-Bacaklar) adlı sistem robotik bir dış iskelet olarak düşünülebilir. Aküyle çalışan ve yapay zekaya sahip sistem, pek uzak olmayan bir gelecekte hareket engelli kişilere özgürlüklerini kazandıracak.

Yaklaşık 20 kiloluk bir ağırlığa sahip olan karbon-fiber yapılı iskeletin üzerindeki algılayıcılar, kişinin sırtında taşıdığı bir çanta içindeki kontrol birimine konumlarını bildiriyorlar. Kontrol birimi de gerçekçi bir yürüyüş için hangi eklemleri kıvırmaları gerektiğini onlara geri bildiriyor. Kullanıcı kıyafete, elindeki iki yüksek teknolojili kol değneğini kullanarak emir veriyor. Değnekler üzerine uygulanan basıncı yorumlayarak kalkması, oturması veya ne şekilde hareket etmesi gerektiğini anlıyor.

Klinik testler sırasında cihazı deneyen pek çok kişi, oldukça hızlı bir uyum süreci yaşadıklarını ve sonuçtan son derece mutlu olduklarını belirtiyor.

150.000 TL civarında bir fiyata sahip olan bu giyilebilir iskelet, çeşitli kliniklerde denenmeye başlanmış durumda. Berkeley Bionics 2013 yılına kadar 75.000 TL’lık fiyata sahip daha hafif ve ince bir modeli son kullanıcıya satılmak üzere geliştirmeyi planlıyor.

NTVMSNBC

0 yorum:

Yorum Gönder