Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nde 120 yıldır süren Türkiye-Japonya dostluğunun başlangıç yıllarına ve bu dostluğun inşa edilmesinde önemli rolleri olan, 1900'lü yıllarda kaybettiğimiz üç sıradışı Japon’un İstanbul’daki yaşantılarına tanıklık eden; “Hilal ve Güneş / İstanbul’da Üç Japon; Yamada Torajiro, Ito Chuta, Otani Kozui” sergisi açıldı.
Mitsubishi Corporation ve Japan Foundation ana sponsorluğunda gerçekleşen serginin küratörlüğünü Ekrem Işın, Proje yöneteciliğini Prof. Dr. Selçuk Esenbel, bilimsel danışmanlıklarını da Dr. Miyuki Aoki Girardelli ve Erdal Küçükyalçın yaparken, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü kültürel, sanatsal ve bilimsel etkinliklerin, ülkeler arası ilişkilerin güçlendirilmesindeki etkin rolünü Japonya’da kendi alanlarında iz bırakmış, 19. yüzyıl sonu - 20. yüzyıl başında, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’ne merak sararak İstanbul’a gelmiş bu üç önemli kişilik ve bıraktıkları üzerinden sergiliyor. İşadamı ve Çay Merasimi üstadı Yamada Torajirō Toruko Gakan / Türkiye Resimli Bir Bakış” adlı İstanbulu çağdaş bir Japon’un gözünden okuyan bir kitap yazdı. Mimar, profesör ve ilk Japon mimarlık tarihçisi Itō Chūta Osmanlı topraklarını kapsayan ayrıntılı bir seyahatname, mimari eserlerle ilgili çizimler, fotoğraflar ve konferans kayıtları bıraktı. Budist din adamı, araştırmacı Ōtani Kōzui ise Cumhuriyet`in ilk yıllarında önce Atatürk ile Ankara Sanayii Zıraiye şirketini sonra da, Bursa’da Mehmet Memduh Bey (Gökçen) ve Kavalalı Hüseyin Bey ile birlikte, şehirde ipek kumaş üretimini canlandırmaya yönelik, ipek dokumacılığı üzerine bir fabrika kurdu.
16 Ekim 2010 - 20 Şubat 2011 tarihleri arasında ziyarete açık kalacak olan, 2010 Türkiye’de Japonya Yılı’nda iki dost ülke ilişkisinin başlangıç ve şekillenme sürecine bilimsel araştırmayla yeni ışıklar tutuyor. Serginin açılışında, Japonya`nın 400 yıllık So-henryu- Çay Töreni Okulu’nun ustası Yamada Torajirô’nun torunu olan ve günümüz ustası Lemoto Yamada So-hen’in, -tıpkı Yıldız Sarayı’nda II. Abdülhamid’e çay merasimi yapan dedesi gibi- Çay Töreni gerçekleştirdi. Bu tören için Japonya’dan gelen 45 kişilik özel bir ekip, geleneksel kıyafetleriyle kültür alışverişine katkıda bulundular. Açılışta İstanbul Japonya Başkonsolosu, Mitsubishi Corporation Türkiye Genel Müdürü ve 1972 yılında Türkiye’ye gelen İstanbul Üniversitesi’nde üç yıl tarihi araştırmalar yapan Tokyo Üniversitesi’nden Prof.Susuki Tadashi bilimsel danışmanlar rehberliğinde sergiyi dikkat ve hayranlıkla incelediler.
CUMHURİYET
0 yorum:
Yorum Gönder