27 Eylül 2010 Pazartesi

KANSERE KARŞI YERLİ DOMATES!

Konya Çumra'da deneme üretimine başlanan yüzde 100 yerli 'yerlikaya' domatesinde kansere karşı etkili likopen maddesinin dört kat fazla olduğu belirlendi.

Piyasada hakim İsrail tohumuna karşı geliştirilen yerli yerlikaya tohumuyla Konya’nın Çumra ilçesinde deneme ekimi yapılmıştı.

Çumra Domates Üreticileri Kooperatifi İkinci Başkanı Mevlüt Demirci sonuçlardan memnun olduklarını açıkladı:

“Yerlikayayı ilk defa bu yıl denedik. Çok iyi sonuçlar aldık. Domatesler rengi, lezzeti, kokusu ve uzun raf ömrü açısından İsrail tohumlarından yetişen domateslerden çok daha iyi. Bu yıl ülke genelinde domatesler hastalık nedeniyle tarlada çürüdü. Bizim deneme ekimini yaptığımız yerlikaya domateslerinde hastalığa rastlamadık. Çok dayanıklı.”

Çumra Domates Üreticileri Kooperatifi İkinci Başkanı Demirci’nin verdiği bilgiye göre yerlikayanın üstünlükleri arasında ‘kansere karşı koruma etkisi’ de var: “İlçe Tarım Müdürlüğü laboratuvarlarında yaptırdığımız testlerde yerlikaya domateslerindeki kanseri önleyici madde olan likopen diğer cins domateslere oranla dört kat daha fazla çıktı.” Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Doç. Dr. Mehmet Artaç, likopenin bazı kanser türlerinin önlenmesinde faydalı olabileceğine dair yurtiçi ve yurtdışında birçok yayın olduğunu doğruladı.

RADİKAL

0 yorum:

Yorum Gönder