27 Eylül 2010 Pazartesi

DA VİNCİ'NİN RÜYASI GERÇEK OLDU

Toronto Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, Leonardo da Vinci'nin eskizlerinden esinlenilen "Snowbird" isimli motorsuz "ornitopter"in ilk uçuşunu geçen ay Toronto yakınlarındaki Tottenham'da yaptığı belirtildi.

Açıklamada, mühendislik bölümü doktora öğrencisi, pilot ve projenin sorumlusu Todd Reichert'ın, aracı, pedallarını çevirerek 19,3 saniye boyunca saatte ortalama 25,6 km hızla 145 metre uçurmayı başardığı kaydedildi.

Reichert'ın kameralarla da ölümsüzleştirilen ve Uluslararası Havacılık Federasyonu yetkililerince de izlenen ilk uçuşu, federasyonun ilk toplantısında resmi kayda geçirilecek.

Karbon lifleri ve balsa ağacından yaptığı uçağın ağırlığının yalnızca 43 kilo olduğunu belirten Reichert, ornitopterin kanatlarının ise 32 metre ve bir Boeing 737'ninkilerin uzunluğunda olduğunu kaydetti.

İnsanlığın eski bir düşünü yerine getirdiğini, tarih boyunca birçok insanın kendi kanatlarıyla kuş gibi uçmayı hayal ettiğini ve binlercesinin bunu denediğini söyleyen Kanadalı öğrenci, kalkışta bir traktörle çekilen ornitopter havaya yükseldikten sonra uçuşu sağlamak için kanatlarını 15 kez çırptı.

Reichert, ilk uçuşta başarılı olma şansını arttırmak için yaz boyunca rejim yaparak 8 kilo verdi.

CNN TÜRK

0 yorum:

Yorum Gönder