Bizans'tan Günümüze İstanbul Şiirleri" adıyla İstanbul'un 7 tepesinde 7 gün boyunca sürecek olan şiir etkinliği dün Sultanahmet Meydanı'nda düzenlenen törenle başladı. Açılışı 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne denk gelen etknlik, şiirin hep barışla ve barışın yanında yer alması bakımından da anlamlıydı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen ve İstanbul'un Bizans'tan bugüne gelen kültür mirasını vurgulamayı amaçlayan şiir buluşmasının açılışına yazar Doğan Hızlan, etkinliğin koordinatörü Enver Ercan ve birçok şair katıldı. Enver Ercan açılıştaki konuşmasında "Bu etkinliklerle bu toprakların kadim sanat dalı şiirin İstanbul için önemini dünya çapında vurgulamak istedik." dedi.
Etkinlikler süresince izleyiciler şiir ve müzik dolu 7 gün geçirecek. Şehrin yedi farklı mekanında, bin yıllar içinde İstanbul'a yazılmış en güzel dizeler okunacak. "Bizans'tan Günümüze İstanbul Şiirleri" buluşmasının ilk günü, şair Sezai Sarıoğlu'nun önderliğinde 'karşılama' adı verilen müzikli ve şiirli bir gösteri gerçekleştirildi. Daha sonra sırasıyla Ahmet Kot, Ali Ural, Egemen Berköz, Gülseli İnal, K. İskender, Lale Müldür, Melisa Gürpınar, Orhan Alkaya, Refik Durbaş ve Tuğrul Tanyol'un kendi şiirlerini okudular. Programın en farklı etkinliği ise Şiir Tiyatrosuydu. Bizans'tan bugüne kadarki dönemlerin kıyafetlerini taşıyan oyuncular, şiirin merkez alındığı bir oyun sahneledi.
Her gün 17.00'de başlayacak etkinlikte bugün, Balat Dimitri Kantemir Müzesi'nde şairler Andan Özer, Altay Öktem, Deniz Durukan, Enis Akın, Fırat Demir, Nurduran Duman ve Salih Bolat şiirlerini okuyacaklar. Yarın Sultanahmet Kızlarağası Medresesi, Cumartesi Beyazıt Çınaraltı; Pazar, Samatya Meydanı, Pazartesi Bozdoğan Kemeri Lale Çay Bahçesi, salı günü ise Kariye Müzesi Pembe Köşk Aile Çay Bahçesi şairlerin şiir severlerle buluşacağı mekanlar.
Şiir etkinliğiyle eşzamanlı olarak "Bizans'tan Günümüze İstanbul Şiirleri" antolojisi yayımlandı. Enver Ercan'ın hazırladığı, Yasakmeyve Yayınları'ndan çıkan antolojide, MÖ 300 yılında yaşamış Moiro'dan 1991 doğumlu Fırat Demir'e kadar 154 şairin İstanbul üzerine şiirleri yer alıyor. 350 sayfayı bulan antolojinin İstanbul şiirlerinin bütününü içermediği muhakkak. Bu antolojide farklı olan, belki de bazı okurların ilk kez Bizanslı şairlerin İstanbul şiirleriyle karşılaşacak olması. Divan şiiri, Tanzimat sonrası ve günümüz şairlerinden seçilen örnekler, değişen İstanbul ve İstanbul imgesiyle birlikte şiirimizin ses, dil ve estetik açıdan yenileşmesini gösteriyor.
ZAMAN
0 yorum:
Yorum Gönder