28 Eylül 2010 Salı

81 İLDE 81 ORMAN

Türkiye İş Bankasının, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı işbirliğinde başlattığı, ''81 İlde 81 Orman'' projesinin 38'inci ormanı Şanlıurfa'da oluşturuldu.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Osmanbey Yerleşkesi'nde düzenlenen törene, Şanlıurfa Vali Vekili Bahri Tiryaki, Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Mehmet Nakkaş, Belediye Başkan Vekili Ahmet Al, HRÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de çevre bilincini geliştirme amacıyla hazırlanan ''81 İlde 81 Orman'' projesinin 2008 yılında hayata geçirildiğini anımsatarak, fidan dikimi konusuna vatandaşların duyarlılığı için teşekkür etti. Fidan dikiminin yaşamsal bir önem taşıdığını dile getiren Özince, şunları kaydetti:

''Küresel iklim değişikliği ve sellerin yanı sıra canlı türlerinin giderek azalmasının en önemli nedenlerinden biri ormansızlaşmadır. Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezinin hazırladığı 'Avrupa'da Orman Yangınları 2008' raporuna göre Türkiye, 2008 yılında 27 bin 848 hektar orman alanı kaybetti. Türkiye, bu kayıpla Avrupa'da ormanları en çok hasar gören ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. Geçen yıl ise Türkiye'de bin 652 orman yangınında 4 bin 500 hektardan fazla orman alanı yok oldu.''

Ersin Özince, dünyada her yıl İç Anadolu Bölgesi'nin yüz ölçümü olan 13 milyon hektar ormanın yok olduğuna dikkati çekerek, ''Bilimsel araştırmalara göre, 10 yıl içerisinde dünya genelinde kaybedilen ormanları geri kazanmak için 130 milyon hektar alan, yani Türkiye'nin yaklaşık 1,5 katı büyüklüğünde bir alana ağaç dikilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından geçilen fidan dikim töreninde, bin 20 hektar alana Kızılçam ve İran çamı fidanı dikildi.

CUMHURİYET – AA

0 yorum:

Yorum Gönder