20 Temmuz 2010 Salı

İĞNE İLE AŞI YERİNİ YAPIŞKAN BANTA BIRAKACAK

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bilim adamları, gribe karşı aşılamanın yara bandını andıran yapışkan bantlarla yapılmasını sağlayan yeni bir yöntem geliştirdi.

Üzerinde onlarca minyatür iğne olan plasterin, aşıyı acısız şekilde cilt altına ulaştırdığı açıklandı. Yapışkan bant üzerindeki mikro-iğneler ise daha sonra eriyip kana karışıyor.

Fareler üzerindeki denemeleri başarıyla tamamlanan yöntem, enjektörlerle yapılan geleneksel aşıları ve dolayısıyla 'iğne korkusu'nu ortadan kaldırabilir.

Çalışmayı yapan Emory Üniversitesi ile Georgia Teknoloji Enstitüsü uzmanları, geliştirdikleri yapışkan bantın bir sağlık görevlisinin desteğini gerektirmeden hasta tarafından bizzat kullanılabileceğini, bu nedenle de özellikle salgınların denetlenmesinde çok etkili olabileceğini düşünüyor.

Uzmanlardan Dr Sean Sullivan, yapışkan bantların eczaneden veya posta siparişi ile alınabileceğini, enjektörlerin ve sivri iğnelerin yarattığı türlü riskin de bu şekilde önleneceğini söylüyor.

Aşı için kullanılan mikro-iğnelerin her biri yaklaşık yarım milimetre uzunluğunda. Plastiğe benzeyen polimer maddesinden yapılan iğneler, vücutta çözülüp güvenli şekilde atılıyor.

Kurutulan aşı içeriği ise, polimerin içine karıştırılıp şekil veriliyor. Mikro-iğneler çözülünce, geriye sadece suyla kolayca çıkan yapışkan bant kalıyor.

Seri üretime geçildiğinde, mikro iğneli bantların maliyetinin, şırıngalı iğnelerinkiyle aynı olması bekleniyor.

Ancak yeni yöntemle düzenlenecek aşılama kampanyalarının toplam maliyeti çok daha düşük olabilir, çünkü sağlık personeli ve atık toplama maliyetlerinden tasarruf ediliyor.

Yapışkan bantın piyasaya çıkabilmesi için insanlar üzerinde de denenip onay alması gerekiyor. Bu süreç ise bir kaç yıl alabilir.

BBC TÜRKÇE

0 yorum:

Yorum Gönder