Bilim insanları ilk kez "bukalemun" olarak adlandırılan nötrino parçacığının nötrino tau’ya dönüşümünü doğrudan gözlemleyerek, fiziğin eksik parçalarından birini yerine koydular.
Cenevre’deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nden (CERN) yapılan açıklamada, evrende atomları oluşturanların (elektronlar, protonlar, nötronlar) her birinden bir milyar kat fazla olan nötrinoların, madde ile etkileşime pek az giren ancak içinden geçip gidebilen temel parçacıklar olduğu ve tespit edilmesinin çok zor olduğu belirtildi.
İtalya’nın başkenti Roma yakınlarındaki Gran Sasso Laboratuvarı’nda gözlenen hayalet parçacık, Nobel ödüllü Amerikalı bilim adamı Ray Davies’in Güneş’ten Dünya’ya gelmeyi başaran nötrinoların modellerde hesaplanandan çok daha az olduğunu keşfetmesinden bu yana, yolda bu nötrinolara ne olduğunu merak eden fizikçilerin büyük ilgisini çekiyor.
Şimdiye kadar ilk kez yapılan gözlem için CERN’ün parçacık hızlandırıcıları, üç yılı aşkın süredir muon tipinde milyarlarca kez milyarlarca nötrino üretti.
RADİKAL
0 yorum:
Yorum Gönder