27 Mayıs 2010 Perşembe

TOPKAPI SARAYI'NIN DEVAMI KREMLİN'DE

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, Topkapı Sarayı Müzesi ve Kremlin Sarayı Müzesi ile işbirliği yaparak, ilk kez Osmanlı Sultanları’na ait eserleri Kremlin Sarayı’nda sanatseverlerle buluşturdu. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Rusya Federasyonu Kültür Bakanı Yardımcısı Andrey Busigin, Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı ve diğer yetkililerin katılımı ile açılışı gerçekleştirilen sergi, 15 Ağustos’a kadar Kremlin Müzesi’nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Başkanlığı'na bağlı Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Mehteran Bölüğü Rusya'nın başkenti Moskova’nın kalbi Kremlin Sarayı’nın içindeki Katedral Meydanı’nda bir gösteri sundu. Gösterinin yapılacağı alana ‘Ceddin Dede' marşıyla giren Mehtaran Bölüğü'nü Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı, Rusya Kültür Bakan Yardımcısı Andrey Evgeneviç Busigin,Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, Moskova Kremlin Müzesi Genel Müdürü Elena Gagarina ve çok sayıda davetli izledi. 2008 yılında Rusya'da ‘Türk Kültür Yılı' ilan edilmesi kapsamında da Kremlin konser salonunda Kızılordu Korosu ile birlikte konser veren Mehteran Bölüğü, Kremlin Sarayı bahçesinde ise ilk kez açık havada gösteri yapmış oldu.

 ‘Osmanlı Sultanları Hazineleri Sergisi'nin açılışında konuşan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Topkapı ve Kremlin Sarayı olarak çok güzel bir etkinliğin birlikte gerçekleştirildiğini söyledi. Serginin halklar arasındaki yakınlaşmayı daha da kıymetli hale getireceğini belirten Bakan Yazıcı şöyle devam etti:

“İcra edeceğimiz serginin mekanları çok önemli. İstanbul ve Moskova, Topkapı ve Kremlin Sarayı. Başlı başına bu 4 mekan insana heyecan veriyor. Bu mekanların ve şehirlerin insanlık tarihi ve dünya tarihi içinde çok önemli yeri var. Bu iki sarayda insanlık için, insanlığın geleceği için, tarih içerisinde insanlık için çok önemli kararlar alınmıştır. Önemli müzakereler icra edilmiştir. O ilişkilerin bir benzerini yakın bir zamandan bu yana komşumuz Rusya ile üst düzeyde, stratejik ortaklık temelinde icra ve inşa etmekteyiz. Ülkelerimizin dünyanın en önemli coğrafyasındaki yerini dikkate aldığımızda, geliştirdiğimiz bu ilişkinin insanlık açısından bölgemiz açısından elbette ülkelerimiz açısından büyük yararlar sağlayacağına inanıyoruz. Uluslararası ilişkileri pekiştiren en önemli etkinlikler arasında sportif faaliyetlerin yanında kültür ve sanat etkinlikleri geliyor diye düşünüyorum. İşte bu bakış ışığı altında 12 Martta Kremlin sarayının çok önemli 100 dolayında eseri Topkapı Sarayı’nda sergilenmeye başlandı. Topkapı’daki sergi devam ederken, bugün burada Topkapı Sarayı’nın en önemli 106 eserinin sergisinin açılışını yaptık.”

Etkinliğin Rusya ile Türkiye arasında siyasi ilişkiler kuruluşunun 90'ıncı yıldönümüne rastlamasının da ayrı önemi olduğunu vurgulayan Bakan Yazıcı, etkinliğe katkıları olan Bayan Gagarina'ya, Topkapı Sarayı Başkanı Prof. İlber Ortaylı, Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı ve Avrupa İstanbul Kültür Başkenti ajansı yöneticilerine teşekkür etti.

RADİKAL

0 yorum:

Yorum Gönder