Kalp ve damar cerrahı Doç. Dr. Yusuf Kalko, "minimal invaziv cerrahi" yöntemi (vücutta küçük kesi açılarak yapılan ameliyat) sayesinde 5 yılda yaklaşık 1000 hastayı yoğun bakıma girmeden, lokal anestezi uygulayarak sağlığına kavuşturduklarını söyledi.
Yıllarca damar cerrahisinin, kalp cerrahisinin gölgesinde kaldığını dile getiren Doç. Dr. Kalko, İstanbul ve Ankara gibi büyük merkezlerde genelde kalp cerrahisi ağırlıklı çalışıldığını, damar cerrahinin bir nevi üvey evlat muamelesi gördüğünü, bu nedenle maalesef yeniliklere ve teknolojiye kapalı kaldığını ifade etti.
Doç. Dr. Kalko, damar cerrahisinin geri kalmasındaki diğer bir nedenin ise firmaların teknolojik baskısıyla, damar hastalıklarında cerrahi tedavinin ikinci plana itilmesi olduğunu belirterek, Amerika ve Avrupa'da da cerrahi tedavinin ikinci plana itildiğini aktardı.
Her hastanın tabii ki ameliyatının yapılmaması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Kalko, "10 yıl önce damarı tıkalı hastaların tamamı ameliyat ediliyordu. Özellikle diz damarı rahatsız olan kişilerden 1 kilometre yürüyebilenleri ameliyat etmenin hiçbir yararı yok. Bu tür hastalara ilaç tedavisi veya yürüme egzersiz gibi tedavi yöntemleri öneriyoruz" dedi.
"Minimal invaziv cerrahi" yönteminin, daha çok yaşlı ve yüksek riskli kronik diyaliz hastası, kalp kasılması kötü, kalp damarları tıkalı hastalarda uygulandığını belirten Doç. Dr. Kalko, "Bu yöntemle, hasta her an kangrene dönecek bacaklara ve çok kısa yürüme mesafesine sahipse, yüksek risk taşıyan kişileri ameliyat ediyoruz. Bu noktada yaptığım yöntem, yüksek riskli hastalarda yararlı oluyor. Bu yöntemle, her türlü damar ameliyatını yapabiliriz. Ancak ilk hedef noktamız hastanın riskli ve aciliyet gerektiren bir hasta olması. 106 yaşında bacakları kangrenli bir hastamızı bu yöntemle sağlığına kavuşturduk" diye konuştu.
Doç. Dr. Kalko, bu yöntemin hastanın kalbini en az yoran, hastayı en kısa zamanda ayağa kaldıran bir tedavi olduğunu dile getirerek, "Bu yöntem sayesinde hastayı bilinci açık bir şekilde ameliyat ederek, kısa bir sürede taburcu etme imkanına kavuşuyoruz. Hastaya genel anestezi yerine lokal anestezi uyguluyoruz" dedi.
10 yıldır damar hastalıklarıyla yatıp kalktığını söyleyen Doç. Dr. Kalko, "Bu yöntemi ben bulmadım. Amerika'da ve Avrupa'da yapılıyordu. Ancak yıllarca bu işin içinde olmam nedeniyle damar cerrahisinde kendime göre teknikler de geliştirdim. Geliştirdiğim teknikler aslında biraz da hastalarımın ihtiyaçlarından kaynaklandı. Yıllarca birçok ameliyat yaptım. Her birinin sıkıntıları, sorunları değişik. Tabii ki bu durum doktoru yeni tekniklere itiyor. Şah damarı tümörünü lokal anestezi yöntemiyle dünyada ilk defa çıkaran kişiyim" diye konuştu.
CNN TÜRK
0 yorum:
Yorum Gönder